forum.charade.pl | Polski Klub Daihatsu Charade

Forum Klubu Daihatsu Charade
Teraz jest 22-12-2024, 13:01

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Filtr nawiewu kabiny. ?
PostNapisane: 27-11-2009, 00:57 

Czy jest takie cos w GTti jak filtr nawiewu kabiny, bo strasznie mi smierdzi z nawiewu i nie wiem czym to moze byc spowodowane. Powietrze ciągnie z kabiny.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Filtr nawiewu kabiny. ?
PostNapisane: 27-11-2009, 13:53 

Samochód: Charade
Model: GTti
Rok: 87
Czyli masz obieg zamknięty i śmierdzi?
Może właśnie dlatego?

PostNapisane: 27-11-2009, 19:41 

Nawet jak przewietrze to tez. NIe chce przełanczac z pola bo smierdzi mi olejem bo turbinka puszcza olej. No i gnębi mnie to pytanie, czy jest filtr powietrza nawiewu.

PostNapisane: 27-11-2009, 20:21 

Nie ma takiego filtra...

stan twojego auta i co z nim "robisz" przemilczę...

PostNapisane: 27-11-2009, 20:25 

oddaj turbo do regeneracji do póki jeszcze żyje :!:

PostNapisane: 28-11-2009, 17:27 

Nie wiem ile dam za regeneracje, myslałem o jakiejs wiekszej turbince co pompowała by do max. 1 bar. Tylko nie wiem jaka by najbardziej pasowała, ale chyba bez druta sie nie obejdzie :(

No więc w tych sprawach jestem laikiem i nie mam głębszego pojęcia o mechanice, ale jestem zawzięty. :) I tak jak wspominałem auto stało w garazu ok. 7-8 lat więc stan mówi sam za siebie. Staram sie doprowadzic auto do normalnego stanu użytkowania. A jak na razie nie mam pieniędzy na mechanika bo mam pilniejsze sprawy, więc staram sie jaqk najwięcej sam zrobic. A co do turbinki jest juz na dojechaniu, i poszukuje IHI, albo jakiegos zamiennika.

PostNapisane: 28-11-2009, 19:10 

To że jesteś laikiem to już wiemy po ilości i treści Twoich postów.

Drutowanie nazywasz doprowadzeniem auta do normalnego stanu użytkowania...?

Twoje auto nie ma geometrii, ma wyjeb... amortyzatory i zawieszenie a Ty piszesz, że chcesz ładować większe turbo i 1 bar... dzieciaku zejdź na ziemie bo słabo się robi ja się Ciebie czyta.
Na prawdę żal auta, że trafiło w Twoje ręce...

Wybacz, że tak ostro ale obserwuje od jakiegoś czasu Twoją "radosną" twórczość i powoli zaczynam wyciągać wnioski z tych obserwacji.

PostNapisane: 29-11-2009, 14:22 

Model: G102 , G10
Rok: 92
a jak ci smierdzi z nawiewu to pewnie tam cos zdechlo

Dzonson napisał(a):
Ja jeszcze nigdy nie byłem na stacji kontroli pojazdów :D A i vectra i charade zawsze ma podbity przegląd.

PostNapisane: 01-12-2009, 15:27 

Dzięki za pomoc. Myslałem ze mi ktos pomoze a tu na odwrót jeszcze ostro krytykujesz mnie (Miki). Wiem ze jestem dzieciakiem i bardzo sie z tego ciesze, ale staram sie zrobic z tym autem bo rodzice chcą je sprzedac :(. Z turbiną "dosc" przesadziłem, ale juz od paru łądnych miesięcy szukam oryginalnej IHI do tego modelu i nie moge znajsc. Za niedługo pewnie dam auto do mechanika i zrobi mi z zawieszeniem. No niestety (z perspektyw Mikego) auto trafiło w w moje ręce, staram sie zrobic jak najlepiej. Jeszcze przed tym jak go dostałem to było w opłakanym stanie, gdzies poszukam zdjęcie i wstawie je. To tyle.

A co do nawiewu to zrobiłem na szybe i pozostałe nawiewy. No i własnie jest taki problem ze troche smierdzi, myslałem ze to filtr z nawieu, ale go nie ma. No cóz, najlepiej sie nie dotykac tego auta :(

PostNapisane: 01-12-2009, 16:59 

Blantos napisał(a):
Dzięki za pomoc. Myslałem ze mi ktos pomoze a tu na odwrót jeszcze ostro krytykujesz mnie (Miki). Wiem ze jestem dzieciakiem i bardzo sie z tego ciesze, ale staram sie zrobic z tym autem bo rodzice chcą je sprzedac :(. Z turbiną "dosc" przesadziłem, ale juz od paru łądnych miesięcy szukam oryginalnej IHI do tego modelu i nie moge znajsc. Za niedługo pewnie dam auto do mechanika i zrobi mi z zawieszeniem. No niestety (z perspektyw Mikego) auto trafiło w w moje ręce, staram sie zrobic jak najlepiej. Jeszcze przed tym jak go dostałem to było w opłakanym stanie, gdzies poszukam zdjęcie i wstawie je. To tyle.

A co do nawiewu to zrobiłem na szybe i pozostałe nawiewy. No i własnie jest taki problem ze troche smierdzi, myslałem ze to filtr z nawieu, ale go nie ma. No cóz, najlepiej sie nie dotykac tego auta :(

Nic dziwnego, że Miki napisał pare słów komentarza na ten temat, sam miałem to zrobić, ale nie miałem weny.
Kupiłeś gtti w stanie beznadziejnym (zresztą jak większość posiadaczy) i spodziewałeś sie że będzie bez awaryjne ? Wiadomo forum jest po to żeby pytać, ale bez przesady. Ten filtr mogłeś sprawdzić w manulau czy istnieje, a pasek rozrządu aka pasek klinowy to śmiechu warte... O jeździe z rozpizganą geometrią nie wspomnę, bo akurat Ciebie mi żal nie będzie, bo będziesz sam sobie winien, że świadomie sobie zrobiłeś krzywdę. Gorzej jak znowu będziesz kilował po mieście i tą krzywde zrobisz komuś innemu ...
Nie mam pojęcia jak masz zamiar zdrutować to zawieszenie, żeby ten samochód jechał prosto mimo dwóch dzwonów, ale może do póki tego nie zrobisz to zostaw ten samochód w garażu zanim zaczniesz żałować.

Aha życze powodzenia w kupowaniu zdrowej używanej turbiny :lol: zrób ją raz a porządnie i oddaj do regeneracji, albo sprzedaj faktycznie ten samochód na części zanim całkiem przestanie jeździć.

PS. Czy dobrze pamiętam, że jak przyszedłeś na forum to chciałeś kupować MBC ? :mrgreen:

PostNapisane: 01-12-2009, 18:54 

Samochód: daihatsu
Model: gran move
Rok: 1997
Oj widze że koledzy ładnie pojechali....no cóż nie dziwie sie trochę,bo niby fajnie jest mieć GTTi,ale też trzeba mieć trochę kasy i pojęcia żeby te autko jeździło...no niestety,większość tych samochodów jest zajeżdżona i we mnie tez sie nie raz gotowało podobnie jak widziałem charade z silnikiem dieselka,bo większość ludzi stosuje zasadę lać i jeździć....tylko ,że jak potem kupisz takie autko to ta zasada nie działa bo wszystko jest do D...w samochodzie i wszystko zdrutowane...
kolego Blantos na razie jak nie masz kasy to nie rób nic przy tym samochodzie i wstaw w garaż lub sprzedaj....jak nie sprzedaż to pomału rób przy samochodzie tak jak to powinno być...czekanie i małe dłubanie jest warte efektu końcowego.... :wink: wszystkiego w jeden dzień nie zrobisz,a mechanicy ładnie Cię skroją.....powodzenia i oby autko śmigało...

PostNapisane: 01-12-2009, 23:38 

Więc tak. Z tego co byłem u 2 mechanika bo tamten to troche nerwowo podszedł do sprawy to geometria jest wporząsiu. Tylko, a moze az mam do wymiany drązki kierownicze. A co do MBC to byłem ciekaw co to dokładnie jest bo widziałem u kumpla a aucie, a chciałem kupic blow off'a. Auto jest juz od tygodnia jest w garazu i czeka na remont. Nie jeździlem nim zbyt często i tylko na krótkie dystanse tak ok 6 km dziennie. Auto pewnie dam na wiosne do mechanika i na spokojnie zrobi z nim. A za regeneracje to nie wiem ile dam, ale za całosc to ładniemi wyjdzie, więc myslałem tez o sprzedazy. To tyle z mej strony. :)
Miki ma racje ale bez przesady, zeby tak ostro jechac po mnie. No cóz dał mi chłop do myslenia :)

PostNapisane: 02-12-2009, 03:05 

"wykwalifikowany" musi być ten mechanik, auto ściąga, ale geometria jest wporząsiu Obrazek
Mierzył chociaż coś, czy tylko spojrzał i tak powiedział ? Obrazek

PostNapisane: 02-12-2009, 17:49 

Nie nie, auto sciąga na przechyłach, a na prostej drodze jak puszcze kierownice to jedzie prosto.

PostNapisane: 02-12-2009, 18:13 

Witaj

Regeneracja turbo to koszt ok 700-800 pln.
Polecam zakład http://www.turbosprezarki.com/turbo.htm

Jeśli robisz "trasy" po 6km to auto się nawet dobrze nie rozgrzeje...

Kupno Gtti to skok na głęboką wodę. Pół biedy jeśli sam ogarniasz mechanikę to jeszcze ma to sens. Natomiast jeśli jesteś "zielony" a widzę że raczej tak, to przygotuj się na to ze będziesz musiał duuużo wydać.

Aha no i nie każdy mechanik wie jak podejść do tematu Gtti - Kamil coś wie na ten temat. Jego auto stało w warsztacie kilka miesięcy.

Dlaczego nie kupiłeś sobie CC Sporting? Części od groma i po taniości i każdy mechanik Ci je zrobi z palcem w...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]