forum.charade.pl | Polski Klub Daihatsu Charade

Forum Klubu Daihatsu Charade
Teraz jest 22-12-2024, 22:11

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: Nietypowa sprawa
PostNapisane: 11-11-2005, 22:57 

Witam!
Mam dośc nietypowe (jeśli chodzi o to forum) pytanie, ale wiem,ze zbiera sie tu dużo ludzi znających się na autach. Sam jeżdżę Charadką i nie mam zamiaru jej zmieniać. Dylemat natomiast ma mój Ojciec. Ma do wyboru:roczną Primerę (P12) 1.9dci (1,5 roku gwarancji) lub trochę(9 tyś)droższą, nową (bo z salonu) ale w starej budzie Skodę Octavię(2 lata gwarancji). Ślęczę nad netem od kilku dni i czytam...i głupieję na starość.
Jeśli ktoś moze słyszał coiś o tych autach - chętnię "usłyszę".
Z góry dzieki za pomoc.
Słoń

Tytuł:
PostNapisane: 12-11-2005, 02:16 

Witam sam wcześniej miałem skode fabie więc młodszą siostre octavi i powiem że fabią jeździło się jak polo czy golfem,więc octavia to to samo co passat bo praktycznie 95% to WV a 5% to skoda czyli znaczek z przodu i z tyłu.Autko bezawaryjne nieprzyspażające żadnych problemów i milusio się prowadzi jeżeli wybieże do tego silnik około 100KM lub więcej to napewno będzie czerpał przyjemnośc z jazdy.Dlatego osobiście wybrałbym skode.Niestety niepowiem nic o nissanie choć też słyszałem iż są w miarę dobrymi autkami ale cóż ostateczny wybótr należy do twojego taty

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 12-11-2005, 11:37 

Sam kiedyś czytałem o odbydwu autkach. Nie polecałbym primery - niestety nissany szybko rdzewieją. Mój znajomy mechanik musiał robić konserwacje do 4 letniej primery. A skoda to prawie volkswagen a to jest porządne autko. Na miejscu twojego taty kupiłbym octavie. Skoda jest popierwsze mało awaryjna i dla mnie ma wiecej klasy w sobie niż primera. To tyle odemnie ale wybór należy do twojego taty!!!! :D :D

BYŁ MITSUBISHI COLT C51 1.3 gaźnik, sonda lambda i ecu.

Tytuł:
PostNapisane: 12-11-2005, 14:34 

Wszystko sie zgadza tyle że Octavia to golf 4 a nie passat 8) Ale ja i tak bym raczej wybrał japońca :wink:

..::: Systemy Car Audio :::..

www.caraudio.jelenia.pl

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 13-11-2005, 16:00 

no japoniec fajny, ale mysle ze potem obsługa skody bedzie troche tańsza niz japończyka, w sumie cześci VW no i niedaleko, bo za miedzą;) 8) tylko skode nie w najmniejszej benzynie.... bo straszny wół z niej

Tytuł:
PostNapisane: 19-11-2005, 12:59 

ja również polecałbym japończyka...na czesci nie ma co patrzec, bo roczne auto ma się nie psuć :) pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 01-02-2006, 22:24 

Nie wiem co Ci na pisać, chyba ani jedno ani drugie, jakość Nissana zjechała dramatycznie podobnie jak toyoty i innych wszystkich marek, mój ojciec ma octavię 1.9 tdi od nowości i nie ma dobrych wrażeń, przy 18 tys. remont silnika!, ma 4 przednią szybę - same co chwila pękały i sprawa oparła się o biegłych sądowych bo serwis nie chciał wymianiać, ma już 3 akumulator (a samochód ma 2 lata i ok 50 tys). Więc sam widzisz.... Jeżeli zdecydowalibyście się kupować to polecam wycieczkę do rzecznika praw konsumenckich (czy jakoś tak) i pogadanie na którego dealera mają najmniej skarg. Zdecydowanie odradzam Sin-clan z zakrętu i z Grochowskiej w 100licy. Nieudolne "burki". Polecam tych z Siedlec i Stojadła - ale to jest dalej. Nowy samochód to też loteria podobnie jak używany... powodzenia. Jeżeli ktoś z pracowników Skody uważa że to nieprawda co napisałem to czekam na pozew sądowy! W skodzie serwisujesz tam gdzie kupiłeś. W toyocie gdzie chcesz - to moje doświadczenia!

Tytuł:
PostNapisane: 02-02-2006, 15:04 

Ciekawa sprawa z tą octavią!! :wink: To zależy na jaki się trafi samochód!! Bo nigdy nie spotkałem się żeby ktoś miał problemy z octavią!! Ale to jest różnie samochód samochodowi nie jest równy!! Kumpel ma cordobe i ma ponad 200 tyś i silnika nic nie ruszał!! A autko chodzi pięknie, tylko wiadome jakie są polskie drogi i że zawieszenie ich nie wytrzymuje!! Dlatego czytałem, żę grande punto w Polsce testowali, aby zawieszenie sprawdzić!!! :wink:

BYŁ MITSUBISHI COLT C51 1.3 gaźnik, sonda lambda i ecu.

Tytuł:
PostNapisane: 02-02-2006, 16:59 

hmmm po zastanowieniu sie , przemysleniu wszystkich za i przeciw wziol bym nowa Charade :)

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]