Na czym to ostatnio skończylem, acha mialem dylemat miedzy demontarzem wszystkiego i nabijaniem nowych szpilek a kupieniem nowych dystansow,
Problem rozwiazalem, zdemontowalem zaciski nom i przygotowywalem sie do zdjecia tarcz a tu problem....niema jak sciagnac tarcz bo Tarcza i piasta to calosc, niema mozliwosci zdemontowania samej tarczy !!!!
Majac juz w reku 2 tarcze z piastami pojechalem do mojego mechanika by wybil mi szpilki, szpilki sa osadzone na wielowpuscie, prasa u mechanika i nietrwalo to nawet minuty a szpilki byly juz w reku zdemontwane ahahha spox,
Majac szpilki w reku, ruszylem na miasto i oczywiscie jak to znaszymi cacuszkami bywa nie osiagalene sa szpilki, no to 1,2,3,4,5,6,7,8,9 przy tym stracilem rachube, wszedzie mowili niema i niema skad sciagnac, w wkoncu trafilem do wulkanizatora i tu czekaly na mnie 4szt. identycznych szpilek.
(Pasuja od TOYOT: Toyota M12 radełko 14mm skok gwintu 1,5 powierzchnia robocza 52mm,całość 72mm radełko 14mm twardość 10,9)
Oczywiście tylko 4 szt. a trzeba mi 8 no nic kupilem ta szczesliwa 4 razem z nakretkami i zaplacilem 60zl... 10zl szpilka, 5zl nakretka - poprostu świetne ceny, ale czeka mnie poszukiwanie kolejnych 4 szt. moze serwis Toyoty pomoze i sprzeda brakujace 4 szt.
Zdjecia piasty wraz z tarcza umieszcze w dniu jutrzejszym bo niemam aparata,
Tu zdjęcia szpilek....
A to był dystans....
A i zapomnial bym to jest najprawdopodobniej przyczyna ze niema dostepnych piast do Charad G20X Bo piasty macie łacznie z tarczami, a wyminne sa tylko i wylacznie łożyska a reszte kupuje sie łacznie z tarczą!!! A i łożyska nie sa oporowe tylko zwykłe!
Pozdrawiam i zycie mi powodzenia w szukaniu 4 szpileczek...Bede informowal opostepach....
A wiec wyprawa po szpilki udała sie kupiłem je w innym mieście, tez były tylko 4. Co to jakiś deficyt na ten towar czy co????
Zawiozłem je do nabicia a dokładniej zaprasowania trwało to około 5 minut, i po robocie, koszt usługi wybicia i na prasowania nowych szpilek to równe 0zl,
Wszystko pozakładane tak jak ma być, samochodzik siedzi znowu na normalnej długosci szpilkach, kułeczka cudownie sie kreca i autkiem znowu super sie jezdzi....
Teraz podsómowanie.....:
Koszt części i robocizny:
8 x 10zl = 80zl -> szpilki
8 x 5zl = 40 -> nakretki
0zl -> robocizna
----------------------------------
Moj komentaż zawczasu zacznijcie sie rozgladac za szpilkami ----> wyzej w poście podalem dokładne wymiary szpilek,
Pozdrawiam i szerokiej drogi zycze!!!!!