forum.charade.pl | Polski Klub Daihatsu Charade

Forum Klubu Daihatsu Charade
Teraz jest 22-12-2024, 12:07

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Przejścia z PZU
PostNapisane: 07-08-2007, 10:39 

Nie chciałam o tym pisać na forum z różnych powodów, ale nie mogę się powstrzymać.

Zaczęło się 20 lipca br. w tym czasie od tygodnia siedziałam sobie nad morzem razem z Aniołem i całą zgrają czworonogów mych, Szkaradka stała pod domem, BEZPIECZNA - niby.
Tego sądnego dnia sąsiedzi stwierdzili że będą ścinać drzewo pod którym stoi moje maleństwo. Pół dnia szukali właściciela :lol: aż w końcu nasz upośledzony sąsiad wpadł na to że to nasze autko. W domu w tym czasie była babcia, której zostawiłam kluczyk "jak przyjadą Anioła rodzice niech przestawią samochód na 'nasze miejsce' ". No i Gruby (upośledzony sąsiad) przybiegł do babci i pyta się czy ONA PRZESTAWI SAMOCHÓD (tak 84 letnia kobieta przestawi auto). Ona mówi że nie ma prawa jazdy i nie zrobi tego mimo iż ma kluczyk. No to on stwierdził że on przestawi. Babcia przekonana tym że Gruby ma auto (Opla Agile 1.2; waga tona; 80 KM) więc upora się z Szaradką (1.3; waga 700 kg; 95 KM) Mała różnica dla kogoś kto jeździ autem 2 razy w miesiącu :lol:

Gruby wsiadł do auta no i się zaczęło... Przywalił tylnym prawym błotnikiem i zderzakiem w bramę i murek. Odjechał 200 m, wysiadł z samochodu, zostawiając kluczyki i auto na chodzie i uciekł :evil: Przy okazji pół ulicy było tego świadkiem, bo wszyscy zaangażowali się w ścinanie drzewa. Autko na 'nasze miejsce' postawiła kierowniczka administracji. Szkody:
- błotnik prawy - wgięcie i zarysowanie - do lakierowania i "wyprostowania",
- zderzak na "zakole" - j.w.
- pas tylny wgięty, więc trzeba zespawać, bo się odłamał i polakierować,
- klapa bagażnika nie domyka się, więc trzeba wszystko naprostować, dopasować i zrobić by się domykało.

Cena:
- ASO Fiata 4,257 zł :lol:
- Warsztat zaufany 1,800 zł

O wszystkim dowiedzieliśmy się po powrocie czyli tydzień później. Przez ten czas auto stało otwarte na ulicy - szczęście w nieszczęściu, mieszkam na bogatej dzielnicy (same nowe BMW, Audi, Subaru etc) więc mało złodziei ftu ftu...

Po powrocie postawiłam auto na płatnym parkingu bo Gruby nie chciał udostępnić swojego miejsca garażowego. Miał pokryć koszty parkingu - NIE ZROBIŁ TEGO. Bo z jakiej racji? Przecież my powinniśmy być wdzięczni że on W OGÓLE udostępnia nam swoje ubezpieczenie. Łaskę robi czy co kurna? Teraz się w ogóle okazało że to NASZA wina bo nie powinniśmy stawiać auta pod drzewem :lol:

Stwierdził że robocizna i naprawa jest bardzo kosztowna, więc zrobi przekręt napisze oświadczenie, że podczas gdy on wyjeżdżał z bramy uderzył w bramę która następnie uderzyła w mój samochód. To zgłosił PZU, gdy miałam iść potwierdzić szkodę zrobiłam wielkie oczy, ale niech mu będzie - sobie myślę.

PZU wyceniło auto na... 2,800 zł :lol: wartość odszkodowania 1,300 zł. Dla nich szkoda całkowita i nieopłacalna naprawa. Więc potrzebuję jeszcze 600 zł na naprawę. Dałam wypłatę na konto warsztatu, ale dzisiaj okazało się że auto gotowe, ale nie wydadzą mi go do póki nie dam im pieniędzy. No i super. Ja codziennie jeżdżę 30 km w jedną stronę na praktyki, a dzisiaj nie mam auta - żadnego, jedno w warsztacie (moje), drugie w warsztacie - wymiana linek hamulca nożnego. No a Gruby nie da kasy.

Teraz tak:
W eurotaxie, nie ma szarady, więc zastanawiam się skąd wzięli cenę? Czy ktoś byłby w stanie mi to w jakikolwiek sposób podać? Bo chcę zawyżyć cenę auta, bo to jakaś kpina jest :evil:

JerzyG: co w ostatnim roku zmieniałeś w aucie? Co inwestowałeś w nie, co wymieniałeś? To pozwoli mi zawyżyć wartość auta.

Tak więc życzę wszystkim powodzenia w odzyskiwaniu odszkodowań od PZU. I proszę o wsparcie duchowe bo ja już nie mam sił :cry: :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 07-08-2007, 12:40 

Samochód: Hyundai Sonata
Model: EF 2.5l V6 170KM
Rok: 2000
:shock:

Jak możesz to zamieść tu zdjęcia tego roztrzaskanego boku.
Szczerze współczuje tobie a przede wszystkim Mojej Byłej Charadzie. :shock:

P.S Charada ta ma 84 KM

Tytuł:
PostNapisane: 07-08-2007, 14:19 

pozostają mi tylko wyrazy współczucia, brak w tabelach eurotaxu ma tez pozytywne aspekty np rejestrujac auto w skarbowce zaniżyłem ostro wartość i stwierdzili że jest ok :lol:

klient z warty zrobił tak:

Obrazek

jest to jakieś wyjście

Tytuł:
PostNapisane: 07-08-2007, 15:16 

Tak, tylko mnie zastanawia skąd oni wytrzasnęli taką wartość auta. :?

JerzyG, nie ma takiej możliwości - autko już zrobione. Czy mógłbyś mi podać co w niej zmieniałeś w ciągu ostatniego roku?

Tytuł:
PostNapisane: 07-08-2007, 16:42 

Samochód: daihatsu
Model: gran move
Rok: 1997
No to pogratulować sąsiada.. Ja najpierw bym lał po gębie a potem zadawał pytania... A gdyby miał jakieś ale to tak samo bym załatwił jego samochodzik.... :twisted: Sorki za agresje ale taki jestem gdy chodzi o moją własność i tego nie zmienię.
A jeśli chodzi o wydanie samochodu z warsztatu i dopłatę to wydaje mi sie że to firma ubezpieczeniowa ma dopłacić i trzeba złożyć odpowiednie pismo...ale nie wiem na pewno bo tylko raz w życiu zgłaszałem szkode i to jeszcze nie swoją... :oops:

Tytuł:
PostNapisane: 07-08-2007, 17:24 

O w morde jeża....

Gosia współczuje stresów...
Zaje.... *bym tego GRUBEGO :/ Sadzę że on to zrobił specjalnie z zazdrości !! A wsumie mówiłas że Oplem jeździ.. pewnie jakiś fanatyk i nie lubi japończyków :/ za jaja go.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 07-08-2007, 17:34 

Po tym wszystkim boję się pomyśleć jaka by była walka z PZU gdyby moje cacko uszkodził jakiś wandal :(
A co do jajek... http://www.fusiek.pl/12.jpg (LEPIEJ NIE ZAGLĄDAĆ) ;)

przed chwilą : Fiat Doblo 2010 Maxi Combi 1.6 MultiJet 105KM (290Nm)
teraz : Mitsubishi L200 Invite+ DoubleCab 2.5 DiD 136KM (390Nm)
Obrazek

Tytuł: Re: Przejścia z PZU
PostNapisane: 07-08-2007, 19:58 

Jakiś gwozdek na pewno się znajdzie,mała ryska (albo i tuzin) nie zaszkodzi :twisted: Agila to kupa :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 07-08-2007, 21:02 

Samochód: Daihatsu
Model: Charade G203 SXL
Rok: 1994
Wspolczuje ci bardzo
Ja bym sasiada chyba zabi albo skasowal mu bryke.
A co do PZU to zycze ci duzo powodzenia w walce z nimi
Moi rodzice rok walczyli odnosnie szkody za ktora z malo pieniedzy dostali majac nawet wszystkie rachunki z naprawy i opinie blacharzy i lakiernikow.Czesci tesh byly z rachunkami i nic nie wskurali.A od 9 lat placa autocasco w PZU .Pytam sie ich na co....???

Zdrowa muzo, bitów pelna, bas z Toba blogoslawiona ty miêdzy gatunkami i blogoslawiony owoc zywota twojego, DJ. Techniawo, Matko Rave'u, graj nade nami gluchymi, teraz i w godzinê chill-outu naszego. MAYDAY

Tytuł:
PostNapisane: 07-08-2007, 21:30 

Cytuj:
Stwierdził że robocizna i naprawa jest bardzo kosztowna, więc zrobi przekręt napisze oświadczenie, że podczas gdy on wyjeżdżał z bramy uderzył w bramę która następnie uderzyła w mój samochód. To zgłosił PZU, gdy miałam iść potwierdzić szkodę zrobiłam wielkie oczy, ale niech mu będzie - sobie myślę.

Jak można było taką głupotę zrobić!
W tej chwili nie możesz mu nic udowodnić! ze było inaczej bo oskarżą cię o składanie fałszywych, zeznań i naciąganie!
Trzeba było policje wzywać, świadków wołać! niech protokół piszą i gościa do sądu oddać!
Pop pretekstem umyślnego spowodowania strat w mieniu i domagać się odszkodowania i zadość uczynienia!

A teraz klapa brama walnęła i już po ptokach.
Coś mi tu nie gra!
O takiej sprawie dowiedziałaś się po tygodniu?
No i brama spowodowała takie ziszczenia?

Jak można było nie zrobić zdjęć uszkodzeń na aucie ???
Jak temu gościowi w razie czego udowodnisz co kolwiek skoro już auto naprawione.

Ja bym k***a h**a z torbami puścił!!!
Jak by tak zrobił z jakimkolwiek moim autem.

Tytuł:
PostNapisane: 07-08-2007, 23:50 

Gosia napisał(a):

Ja tam się na walce z PZU nie znam, ale Gruby sprytnie to sobie obmyślił, tak aby jego wina była jak najmniejsza. Jego wersja jest trochę w stylu: "No przecież ja tylko stałem, a ta brama sama we mnie wjechała :P " . W każdym bądź razie koleś grubo przegiął.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 09-08-2007, 15:09 

Martini - toś mnie pocieszył :D znajomi odwoływali się 3 razy i poskutkowało, może jak JerzyG łaskawie zechce podać mi co naprawiał w autku, to i mnie się w miarę szybko uda to zrobić :roll:

M@RIO - przegiął to prawda, ale racja i tak leży po mojej stronie. Jeśli PZU nie da mi kasy - to sram na nich, idę do sąsiada i mówię, że albo da kasę na taki i taki dzień bo PZU nas zlało, albo sprawa trafia do sądki jako sprawa karna, bo:
- wsiadł do auta BEZ zgody właściciela,
- jeździł BEZ dokumentów,
- uszkodził cudze mienie,
- okłamał PZU a mnie zmusił do kłamstwa i krycia jego "dupy".

w/w rzeczy jestem mu w stanie od ręki udowodnić. Moja przyjaciółka skończyła prawo i robi aplikację sędziowską na KK (kodeks karny) więc wie co i jak :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: 09-08-2007, 15:14 

Samochód: daihatsu
Model: gran move
Rok: 1997
Gosia napisał(a):
idę do sąsiada i mówię, że albo da kasę na taki i taki dzień bo PZU nas zlało, albo sprawa trafia do sądki jako sprawa karna, bo:
- wsiadł do auta BEZ zgody właściciela,
- jeździł BEZ dokumentów,
- uszkodził cudze mienie,
- okłamał PZU a mnie zmusił do kłamstwa i krycia jego "dupy".
w/w rzeczy jestem mu w stanie od ręki udowodnić. Moja przyjaciółka skończyła prawo i robi aplikację sędziowską na KK (kodeks karny) więc wie co i jak :twisted:

TAK TRZYMAJ :!: :!: I NIE ODPUSZCZAJ :!:

Tytuł:
PostNapisane: 09-08-2007, 15:54 

Podczas rozmowy z nim nagrywaj potajemnie na dyktafon w komórce ;) A po rozmowie odsłuchaj kawałek nagrania i skwituj... "nawet ładnie się nagrało - wyraźnie i głośno - będzie co puścić w sądzie" - rura mu zmięknie :D

przed chwilą : Fiat Doblo 2010 Maxi Combi 1.6 MultiJet 105KM (290Nm)
teraz : Mitsubishi L200 Invite+ DoubleCab 2.5 DiD 136KM (390Nm)
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 09-08-2007, 17:30 

drookash napisał(a):
Podczas rozmowy z nim nagrywaj potajemnie na dyktafon w komórce ;) A po rozmowie odsłuchaj kawałek nagrania i skwituj... "nawet ładnie się nagrało - wyraźnie i głośno - będzie co puścić w sądzie" - rura mu zmięknie :D

Jak facet jest cwany to nic to nie da!
Ponieważ Gosia sobie może taki dowód w (tylną cześć ciała) wsadzić o ile go nie poinformuje o tym ze nagrywa.
Żaden sąd nie uzna takiego dowodu!

@gosia
No cóż, nie pomoge tobie za bardzo.
Co wymieniałem to przez te dwa lata juz mówiłem podczas sprzedaży.
Same drobnostki. Te auta naprawdę są bardzo wytrzymałe i się nie psują.
- gumy na przegubach,
- akumulator,
- dwie przednie opony,
- wszystkie paski,
- olej w silniku, skrzyni biegów,
- filtry
- świece
- płyny w chłodnicy i hamulcach.

No i to było by chyba na tyle, jak mi się jeszcze coś przypomni to napisze.
Ale i tak na to wszystko potrzebowała byś rachunki.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]