forum.charade.pl | Polski Klub Daihatsu Charade

Forum Klubu Daihatsu Charade
Teraz jest 12-01-2025, 17:01

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Centralny zamek
PostNapisane: 20-12-2004, 11:49 

Moze to nie odpowiednie miejsce na taki post ale bardziej mi pasuje do tuningu niz do problemow eksploatacyjnych.
Czy montowaliscie w swoich charadkach centralne zamki?, Jezeli tak to jakie, i czy jest wogole mozliwe zamocowanie silowniczka w dzwiach czy nie?
Osobiscie zastanawiam sie nad zamkami z allegro (ok 70-80PLN) tylko nie wiem czy bedzie pasowac.

Tytuł:
PostNapisane: 20-12-2004, 13:31 

Są to dobre zamki ja kupiłem na allegro dwa lata temu za niespełna 100 zł i służy mi do dziś , Montaż jest łatwy i nie trzeba mieć specjalnych umiejętnośći aby je zamontować.

http://www.amba1.republika.pl

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 20-12-2004, 13:47 

no to dzis kupuje :), dzieki za opd.

Tytuł:
PostNapisane: 20-12-2004, 20:01 

hmm troszke drogie te zamki masz na allegro - teraz komplet na 4ry drzwi z centralką i kablami 52zł kosztuje ! , pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 20-12-2004, 22:22 

Samochód: brak
Model: brak
Rok: 0
o to czy da sie zamontować to się nie martw bo musi się dać. Ja ostatnio widziałem malucha z centralem na pilota. Nie wiem czemu ale jakoś mnie to rozbawiło :D

PS: Może ktoś przy montażu porobił by kilka zdjęć i mały opis później, żeby powstało coś w rodzaju manuala? Później umieścić takie rzeczy na stronce i inni klubowicze będą już wiedzieli o co chodzi i będzie im łatwiej coś takiego zrobić :) Nie chodzi mi tylko o centralny zamek ale o wszystkie takie "extrasy" do charadek ;)

Tytuł:
PostNapisane: 21-12-2004, 00:56 

jestem za , najlepiej wszystko takie fotografować , i był by niezły opis , bo wiadome nei wszyscy maja smykałke do robienia tego czy tamtego , a ze zdjeciami było by łatwiej pzodrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 21-12-2004, 09:51 

Jestem jak najbardziej za !!! Sam chciałem coś takiego zamontować ale w servisie wołają 300 zł. Może jak będą zdjęcia z opisami to też własnoręcznie zamontuję centrala :-)
Pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 21-12-2004, 14:16 

Ja też się dołączę do takiej prośby. Z takim manualem, to nawet ja sobie dam radę :D Bo jak nigdy się takich rzeczy samemu nie robiło, to nie wiadomo od czego zacząć, a głupio byłoby sobie tylko problemów narobić...

Tytuł:
PostNapisane: 31-12-2004, 14:11 

Zmontowałem !! Niestety nie udało mi się zdobyć aparatu :(. Monataż ine jest zbyt skomplikowany. Razem z siłownikami w zetsawie jest nawiercony płaskownik do którego przykręcałem siłownik. Niestety śrubki które są dostarczone w zestawie nie pasowały mi :\. nie ma śrub do przykręcenia siłowników do płaskowników. Użylem długich śrub M4 i nakrętek( najlepiej dać tez podkładki spręzyste by się nie odkręciły od drgań). śrubki od przykręcenia do drzwi odłożyłem na półkę.
Dzwi w charade nie maja żadnych przydatnych otworów. porobiłem więc swoje, tak gdzie mi pasowało :) i zeby nie bawić sie w kręceni montowałem płaskowniki na nity zrywalne. (nie powinno sie do montażu używać otworów na zatrzaski od obić dzwi :) ja jedne wykorzystałem i musiałem rozwiercać nity :)) W słupkach nie ma żadnych otworów do wprowadzenia kabli więc te też musiałem sam wykonać. nie zabezpieczyłem jeszcze kabli pomiędzy dzwiami i słupkami oraz otworów w słupkach. jak podjade do jakiegoś marketu budowlanego poszukam jakichs osłonek na kable i uszczelek. rozprowadzenie kabli po samochodzie nie jest problemem, kable sa dłuuuugie tak ze pod deska rozdzielcza mam niezla platanine. zasilanie puścilem przez 15A bezpiecznik (do bezpieczików uzywanych w charadzie pasuja takie szerokie wsuwki do kabli). Udalo mi sie rowniez podlaczyc sterowanie zamkiem do alarmu (langeford) takze centralny otwieram z pilota :D.
ogólnie mowiąc zamek centralny jest super.
calkowity koszt to 55pln zamek 7pln przesylka, montaz we wlasnym zakresie (firma zajmujaca sie montazem zaspiewala 200pln za montaz)
razem 62PLN
czas 8 godzin :) z dwoma pol godzinnymi przerwami.
Jezeli macie jakies pytania to sluze radą.

Tytuł:
PostNapisane: 31-12-2004, 17:36 

ja sie moge jedynei do tego wtrącić .... przed zainstalowaniem centralnego do charadki proponował bym zdjecie tej gumy co jest na siłowniku i nasmarowanie smarem .... to tak żeby poprostu nie było problemów w zimie :) reszta to naprawde banał :) , a i proponował bym mocne poskrecanie wszystkich srubek zeby uniknac później rozbierania tapicerki ;) co ro robienia dziur w drzwiach isłpku proponował bym pierw zakupić gume z uszczelkami i później do neij dobrać dziure .. zeby później nie chodzisz i szukać do dziury ;) co tam jeszcze .... SZCZESLIWEGO NOWEGO ROKU ;)

Tytuł:
PostNapisane: 31-12-2004, 19:32 

Kupiłeś na allegro?? Podaj link jaki to był zamek. No i czy z pilotem czy bez?? Bo ja rozglądałem się ale do 4 drzwi widziałem same około 100-120 zł.

Tytuł:
PostNapisane: 31-12-2004, 20:12 

kupilem taki: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=37369550
same silowniki, podlaczylem do alarmu ktory mam w samochodzie, pilot wlacza alarm a alarm zamek.

Tytuł:
PostNapisane: 31-12-2004, 20:52 

moze by otworzyc firme ktora montuje centralne zamki ?? skoro 200zł za zamontowanie centrALNEGO ... to jak zawolam 100zł to bedzie jeszcze tyle chetnych ze hoho ;) :) :) , a swoja drogą gdzie seba patrzyles za centralnymi ze takie drogie ??? po 120 zł to chyba mowisz o centralnym z pilotem ? :) :) :) , a swojądroga nie kupuj takiego zestawu ... poprostu to jest badziewie ! , niewiele wiecej wyjdzie centralny plus alarm a duuuzo wiecej mozna zrobic alarmem niz takim pseudo alarmem ... no i zasięg jest duzo lepszy , bye

Tytuł:
PostNapisane: 01-01-2005, 16:19 

To prawda rozglądałem się za centralnym z pilotem.

Tytuł:
PostNapisane: 01-01-2005, 18:48 

więc jeśli mogl bym ci coś doradzic ,.... to tylko to abyś nie kupował Centralnego z Pilotem , tam nie masz mozliwosci podłączenia czujnikój ( ruchu , przechyłu , uderzeniowego) , a po podłaczeniu Centralny i później dodatkowo alarm to masz wiekszy zasieg , mozliwosc podłaczenia praktycznie wszystkiego , poczawszy od domykania elektrycznych szyb , skonczywszy na chowaniu sie lusterek elektrycznych (jak w Citroenie C5) , ale wybór wiadome ... nalezy do ciebie ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]