forum.charade.pl | Polski Klub Daihatsu Charade

Forum Klubu Daihatsu Charade
Teraz jest 12-03-2025, 06:02

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: Wymiana kopułki, palca i kabli
PostNapisane: 25-06-2009, 17:57 

Mianowicie chodzi mi o to czy kupując kopułkę rozdzielacza i palec mam pytać z jakiej jest firmy?? czy są lepsze i gorsze? Kable już wiem że mam kupić Tesla lub Bosch'a. Musze to wymienić a nie chce kupić szmelcu, który ma się rozlecieć po tygodniu.

...Bycie stale miłym jest strasznie męczące...

Tytuł: Re: Wymiana kopułki, palca i kabli
PostNapisane: 26-06-2009, 00:15 

Samochód: Charade
Model: Były G100 i G112
Rok: 1988
Myślę że nie będziesz miał za dużego wyboru. Jak będzie jakiś wybór to wybieraj japońskie, ich podróby są o niebo lepsze niż włoskie czy chińskie.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 29-06-2009, 21:51 

Właśnie zamówiłem, najpierw chcieli mi wcisnąć Janmorki, ale po opiniach na forum powiedziałem stanowczo "nie" :D no to mają jeszcze NGK za 205 zł :shock: szczęka mi opadła, więc pytam czy nie ma jeszcze czegoś innego.Facet zaczął szukać i znalazł jakieś japońskie zamienniki za 84 zł. Dostane je jutro napisze jak się sprawują. A co do Boscha to StiQ kiedyś pisał że kupił takie za 75 zł chyba, a mnie powiedzieli 140! Tyle że nie mieli za stanie. Żeby aż tak zdrożały?

PostNapisane: 30-06-2009, 07:56 

Trzeba było się przejść po sklepach, czasem w quliki lecą z cenami...!!!

Aktualnie:
Honda Civic Sedan 2001

Obrazek

Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 01-07-2009, 17:20 

Właśnie tak zrobiłem :) kiedy wczoraj pan oświadczył mi że jednak tych japonskich zamienników nie ma. W końcu chyba najlepszym wyborem były robione na zamówienie z nipparts. Z rabatem 98 zł. Założę i zobaczymy. Aha ktoś orientuje się jak to jest z oznaczeniem na tych kablach. Na moich jest klasa f. O co tu chodzi, to wytrzymałość silikonu na temp.??

Ostatnio edytowano 08-07-2009, 02:58 przez zly, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 02-07-2009, 11:38 

Ja jak kupowałem te czesci to dostałem jakies japonskie, ale samochód pracuje malinka:) odpala odrazu :)

PostNapisane: 08-07-2009, 02:56 

Wymieniłem te kilka rzeczy i trochę poregulowałem gaźnik ale autko dostało jakby drugiego oddechu. Na prawdę nie poznaję go :D Napiszę jakie były objawy i co zrobiłem może się komuś przyda na przyszłość. CB 23 oczywiście.

Objawy:

Początkowo upierdliwe gaśnięcie silnika :evil: każdy postój, przyhamowanie, jak zdjąłem nogę z gazu to obroty spadały na łeb na szyję. Jeśli sprawnie operowałem pedałem gazu to można było tą agonię przeciągnąć i jechać dalej. Ale generalnie gasł kiedy chciał :!: Nie mówiąc już, że jeżeli chciałem przyhamować nie wysprzęglając go wpierw to szarpał jak wściekły.
W ostatnie kilka dni problem o tyle się pogłębił, o ile na początku z zapalaniem nie było żadnego problemu, tak na koniec na rozgrzanym silniku nie dało się go odpalić. Jak był zimny to jeszcze zapalił, ale wystarczy że przejechałem 5 km temp do 1/3 skali- nie zapalisz go i już :!: Mogłem kręcić rozrusznikiem 15 min. Trochę pokaszlał ale nie odpalił :x szlag może człowieka trafić, zwłaszcza na stacji benzynowej albo na skrzyżowaniu :wink:

Działanie:

Może zabrałem się od złej strony, ale to mogło być kilka rzeczy w tym silniczku.
-Najpierw Wymieniłem świece i przewody podciśnienia w gaźniku- koszt niewielki bo za świece jakoś 27 zł, za przewody jakieś grosze, ale poprawy brak.

-Wymiana styków przerywacza (miałem od poprzedniego właściciela, jakaś podróbka) dalej nic.

-Kompletne rozkręcenie, wyczyszczenie i pełen serwis na nowych uszczelkach i innych elementach gaźnika. Następnie regulacja, zwłaszcza mieszanki paliwa. Rezultat był taki, że spalanie spadło o ponad litr, a jakość jazdy troszkę się poprawiła. Gasł trochę rzadziej, ale przynajmniej mogłem wykluczyć zasyfiały gaźnik :) koszt ok. 70zł zestaw naprawczy. Robocizna- 2 dni pracy :twisted: no i butelkę nitro do czyszczenia :)
Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek

-Po drodze wymieniłem pompę paliwa (dostałem od forumowicza starą ale dobrą) baz najmniejszej zmiany- czyli moja pompa była ok.

-Wreszcie nie było na co czekać, wszystko wskazywało na elektrykę. Zakupiłem nowe kable wys. napięcia (Nipparts) 98zł po rabacie :? , kopułkę z firmy Denso za jakieś 12 zł, nowe styki przerywacza z Bosha za 19 zł (podobno mają mocniejsze okładziny).

Rezultat- nie ta Charadka! Autko zapala od strzała, ssanie działa u mnie ok 1-2 min i trzyma obroty. Nie gaśnie, nawet przy ostrym hamowaniu. Autko jedzie jakby lżej, po wciśnięciu gazu od samego początku czuć jak się zbiera.

Przypuszczam że na ten rezultat miały wpływ wszystkie te zabiegi, ale najbardziej czyszczenie gaźnika oraz wymiana kopułki! Bo to kopułka powodowała że samochodu nie dało się zapalić jak się rozgrzał. Znajomy elektryk powiedział, że ta część która się łączy z palcem rozdzielacza jest z włókna węglowego, przegrzewa się i robi przebicie. Dlatego nie podaje dobrze iskry.

Jeśli robi się samemu to koszt jest niewielki. Ale trzeba mieć dużo cierpliwości. Bo można na przykład źle połączyć kable na kopułce i wtedy nie odpali wogóle. Ja tak raz zrobiłem :lol:

Jeśli się to komuś przyda to na zdrowie :wink:

PostNapisane: 09-07-2009, 01:10 

Miałem to samo z moim samochodem :) Równiez kupiłem styki,kopułke, kable i świece. wymienilem i nic. wkoncu okazało sie ze to gaznik. oddałem go na przeczyszczenie zapłaciłem 160 zł ale sie opłacało :D zmniejszyli spalanie przy okazji :) i samochód chodzi cudnie :)

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]