forum.charade.pl | Polski Klub Daihatsu Charade

Forum Klubu Daihatsu Charade
Teraz jest 23-12-2024, 09:49

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: spalanie a temperatura silnika
PostNapisane: 23-03-2008, 11:46 

zauwazylem ze po wymianie terostaty znaczaco zwiekszylo sie spalanie.dodam ze przed wymiana silnik na duzym obiegu chlodzenia spalal 5-6 litrow benzyny a teraz nie jest problemem osiagniecie 8-9.czy jest mozliwos ze temperatura silnika wplywa na otwarcie a nie zamkniecie czegos w gazniku?

Tytuł: Niedogrzany...
PostNapisane: 25-03-2008, 15:15 

Jak jest źle dobrany termostat to silnik może być niedogrzany - podobnie jak przy uruchamianiu zimnego silnika - jaszcze nie osiągnął swojej temperatury i tym samym nie osiąga swoich parametrów w tym odpowiedniego spalania. Jak jest bardzo niedogrzany to morze mu sie nawet częściowo włączć ssanie. A Twój silnik nie rozgrzeje się, bo nie pozwala mu na to termoastat. Tak może być, ale nie musi. Ja miałem do tej pory diesela, benzynowego mam od dwóch dni i nie bardzo rozumiem jak działa to ssanie, bo jak zauważyłem po wyciągnięciu gały od ssania - chyba można jej nie chować, bo przepustnica otwiera sie sama (w funkcji temperatury silnika) i sygnalizuje to lampką. Rozumiem, że w trakcie stygnięcia silnika, po zakończeniu jazdy, przepustnica powraca na pierwotne miejsce -czyli się zamyka. To po co ta gała? To tak jakbyśmy mieli ssanie automatyczne przy wyciągniętej gale. Jak posługiwać się tym ssaniem?
pozdrawiam
K.

Tytuł:
PostNapisane: 25-03-2008, 17:54 

tylko on jak jest cieply tzn osiaga ok60-70 stopni dopiero wtedylubi sobie pociagnac ze zbiornika.powinno byc chyba na odwrot

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]