forum.charade.pl | Polski Klub Daihatsu Charade

Forum Klubu Daihatsu Charade
Teraz jest 23-12-2024, 10:57

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 01-03-2008, 01:37 

ja też simgam TD i moje autko nigdy mnie nie zawiodło w ciągu 3 lat zrobiłem 60 000 km w ciągu tego czasu przy silniku nie robiłem nic tzn żadna uszczelka pod głowicą czy jakieś tam inne rzeczy jak co u poniektórych się zdarzały o auto dbam sam, olej zmieniam co 5 tys km (cały czas jeżdżone na valvoline max life 10 W40+ ceramizer )) silniczek mam deko podkręcony tzn wydech na strumienicy bez środkowego tłumika końcowy tłumik też przerobiony, dolot na stożku, podkręcona na wyższe ciśnienie turbinka delikatnie zmieniony kąt wyprzedzenia wtrysku itp auto cały czas w eksploatacji teraz ma 160 tys km i na te 60 tys co zrobiłem wymieniłem w silniku tylko świece żarowe, nowe końcówki wtrysku denso + regulacja no i oczywiście rozrząd po za tym nic a nic innego nie padło ani nie dawało oznak ze pada
mogę powiedzieć że TD wymaga deko innego traktowania niż dieselek ze względu na turbo itp na zimnym spokojnie póki nie złapie pełniej temperatury a gdy wracamy z trasy lub jazdy po mieście dajemy turbince deko odpocząć i wyrównać temperaturę pozostawiając silniczek na wolnych obrotach na parę chwil
TD wymaga też dobrego oleju i częstych wymian co 5 tys

Tytuł:
PostNapisane: 01-03-2008, 15:38 

czarny_iwan napisał(a):
Sam mam 1.0TD kupione od 1 właściciela kobiety. Zrobiłem autkiem od zakupu 110 tys.km w ciągu 9 lat. Obecny przebieg 210tys. Turbinka zaczyna puszczać trochę oleju. Uszczelkę pod głowicą robiłem przy 180 tys. Silnik nie był przegrzany ale chyba się szykuje ponowna wymiana uszczelki pod głowicą bo są wycieki oleju spod głowicy od strony pompy wtryskowej. Niezbyt wielkie ale jednak.Z autka w sumie jestem bardzo zadowolony, serwisuję sam. Tylko z wtryskami jeżdżę do mechanika. Co do skorodowanych kielichów tył to jest to do załatania. U siebie już robiłem, tyle że mam migomata i sam łatam. Jeśli masz znajomego co spawa to może warto rozważyc połatanie blachy niż pakować się w niepewne autko. Do mojej charadki mam sentyment straszny i z żalem myślę co to będzie jak trzeba się będzie rozstać a młodszego dieselka i to na turbince to się raczej nie kupi. Jeśli znajdę wolną chwilkę i gość będzie osiągalny to też postaram się obejrzeć bo to niedaleko.

Problem w tym, że nie mam znajomego... Nie chciałbyś się tym zająć?? Daj mi na prv swój numer, zadzwonie... Autko, może postać, nie zależy mi na czasie a też mam do niej sentyment... Daj znać co o tym myślisz.

Tytuł:
PostNapisane: 01-03-2008, 17:04 

Samochód: CHARADE 1.0TD
Model: G101
Rok: 1991
Wern. Przykro mi ale z braku czasu nie podejmę się takiej robótki. Poza tym odległość znaczna. Jestem z Sosnowca. Pogadaj ze znajomymi, może gdzieś na garażach jest jakaś złota rąsia.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 01-03-2008, 18:27 

czarny_iwan napisał(a):
Wern. Przykro mi ale z braku czasu nie podejmę się takiej robótki. Poza tym odległość znaczna. Jestem z Sosnowca. Pogadaj ze znajomymi, może gdzieś na garażach jest jakaś złota rąsia.

Pytałem, w Wawie nie ma nikogo, kto by się podjął, bo wolą obspawać tłumik i wziąć za to 100 niż bawić się jak to określili "gratem"... Powiedzieli mi wprost, że naprawa przewyższyłaby wartość pojazdu... Wiem, że odległość znaczna ale poprostu jestem zdesperowany, do tego stopnia, że chce kupić całą budę czyli wydatek ok 600-1000 PLN... Jeżeli tego nie zrobię zmuszony będę sprzedać charadkę na części... Więc mam pytanie może ktoś zna kogoś na mazowszu, kto by się podjął zrobienia tego za rozsądną cene, nawet nie wiem jakie mogą być to koszty...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]