forum.charade.pl | Polski Klub Daihatsu Charade

Forum Klubu Daihatsu Charade
Teraz jest 22-12-2024, 12:18

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: Paliwa Slovnaft a Paliwka z pozostalych.
PostNapisane: 09-07-2007, 15:24 

Samochód: Daihatsu
Model: Charade G203 SXL
Rok: 1994
Elllo!!!!

Ostatnio bedac na wczasach w Słowacji bylem zmuszony do tankowania tam nie bylem z tego zadowolony bo od jakiegos czasu tankowalem na LOTOS z ktorego bylem bardzo zadowolony ale nie na dlugo.
Bedac na stacji benzynowej "Slovnaft" na slowacji troche bylem zamieszany gdyz byly dwa lub trzy rodzaje PB 95 bezolow. i nie mialem pojecia jaka zalac do mojej charady, choc stacje jush znalem bo byla u mie w miejscu zamieszkania i raz tam tankowalem ale to bylo dawno i nie bylo takiego wyboru.
No coz ale zalac musialem wiec postanowilem zalac 95 ale "uszlachetniona" za 100zl bo nie bylem jej pewien.
Tak do 25km jako tak sie jezdzilo zadnej rewelki ,ale po tych kilkudziesieciu kilometrach zaczelo cos wstepowac w moje autko .Lepsze przyspieszenie cichsza praca silnika i bardziej eleastyczna .
Bedac jush u nas dalej na niej jezdzilem i powiem ze auto odpala rewelacyjnie na tym paliwie.Przekrecajac kluczyk w stacyjce odpala z taka sila ze mam wrazenie ze silnik rozsadzi (nie przesadzam ma sile).Ale co najciekawsze na 25 litrach zrobilem tylko o 40km mniej niz na pelnym baku zatankowanym u nas i czy to bedzie bp czy lotos czy shell.
Znalazlem u mnie stacje ktora bierze tylko i wylacznie paliwo ze Slovnaft i jest rewelka tankuje ta 95 uszlachetniona ktora kosztuje 4,34zl i sa te same wlasciwosci co na slowakach.

Pisze o tym bo jush probowalem wiele stacji i wiele paliwek i wiem ze nasze polskie stacje wszystkie oszukuja a ulotki maja takie ze mozna sadzic ze paliwo jest prawie jak rakietowe hehehe. Zeby miec np na dobra nieocyganiona 95 to trzeba by zalac ta z shella V-Power a co za tym idzie przeplacamy .
Jezdze jush na 3 tankowaniach na stacji partnerskiej dla Slovnaft i zaopatrujacej sie tylko u nich i jestem w 100% zadowolony .
Musze jeszcze sprobowac tej 98 uszlachetnionej.

To tak w ramach ciekawostki
Dla bardziej zainteresowanych paliwami slovnaft zapraszam do lektory na www.slovnaft.pl
Nie jestem zadnym przedstawicielem tej firmy ani nie zamierzam nim byc pisze tylko swoje uwagi i doswiadczenia.

Zdrowa muzo, bitów pelna, bas z Toba blogoslawiona ty miêdzy gatunkami i blogoslawiony owoc zywota twojego, DJ. Techniawo, Matko Rave'u, graj nade nami gluchymi, teraz i w godzinê chill-outu naszego. MAYDAY

Tytuł:
PostNapisane: 09-07-2007, 16:37 

Rzeczywiście u nas w kraju dość, że paliwo drogie to jeszcze czasami chrzczone. Jednak w mojej okolicy jest piękna rafineria i o dziwo nie wiem jak to się stało, że wcześniej na nią nie zajechałem. Okazało się, że na swoim terenie mają stację paliw, a i ceny mnie bardzo zdziwiły jak na ten okres bo 95 po 4,26 na rafinerii, a na Shellu musiałem płacić 4,55. I co się okazało paliwo bardzo dobre, lepsze niż na tej skorupie w której lałem benzynę i za fajną cenę, być może dlatego że bezpośrednio od producenta. Czasami warto rzeczywiście popróbować różnych producentów paliw, aż trafi się na tego konkretnego, no chyba że nie ma się wyboru.

Ja osobiście nigdy nie tankowałem paliwa ze stacji Slovnaft, w sumie nawet nie wiem czy gdzieś jest w okolicy, chyba w drodze na Katowice ale to za daleko żebym specjalnie tam jeździł. Być może kiedyś mi się trafi zalać ich paliwo.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 09-07-2007, 20:33 

Kiedyś była duża różnica paliwa między Polską a Słowacją. Wiec zawsze jak jechaliśmy na wakacje to cienkola do pełna tankowaliśmy na Słowacji (auto jak burza szło na trasie i spalanie niskie).

BYŁ MITSUBISHI COLT C51 1.3 gaźnik, sonda lambda i ecu.

Tytuł:
PostNapisane: 09-07-2007, 21:31 

Samochód: daihatsu
Model: gran move
Rok: 1997
Jest niesamowita różnica pomiędzy paliwami. Slovnaft kojarzę jaką tą "dobrą" stację. Ostatnio tankowałem za 100 PB95 na Jet i nie byłem zachwycony,bo pojawiło się stukanie zaworów,silnik jakby osłabł i trudniej zapalał...Podjechałem na Shella i dolałem V-Power,co spowodowało iż przestały stukać zawory,ale zapłon nadal nie taki jak był wcześniej...
Przy kolejnym tankowaniu zaleje go V-powerem i zobaczę co będzie. Ale już raczej wiem że na razie na Jet to nie zatankuje 95,ale raczej 98...
Tak na marginesie to mój Teściunio uważa że paliwa wszędzie są takie same i tankował swojego Focusa na jakiejś bocznej stacji na obrzeżach Katowic(tak się przyzwyczaił) powiedziałem mu jakie jest moje zdanie na ten temat,a zwłaszcza jak zatankowałem na tej "taniej" stacji...samochód mi osłabł niesamowicie i strasznie kopcił...ale On się upierał...
Zmienił zdanie po wizycie w serwisie bo Focus zaczynał gasnąć i słabnąć...zapłacił 600zł za wymianę cewki,świec i regulację kompa.Komputer regulował dawkę paliwa i powietrza,ale do czasu... :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 10-07-2007, 07:41 

Zatankowanie V-Power nic ci nieda :) strata kasy na to choc niby +100 oktanow ale nic ci to nieda bo komputer sterujacy ustawiony jest na inne paliwo o innej liczbie oktanowej czyli najprawdopodobniej 95.

Jedynie co to tylko sobie nagaru wiecej w silniku zrobisz i to tyle :)

Niop a jesli chcecie skonczyc szybciej silnik to polecam ciagle tankowanie V-power racing przy tej liczbie oktanow wypali wam silniczek idealnie przeczytajcie na karcie shell ze nie zalecaja ciaglego tankowania.

Aktualnie:
Honda Civic Sedan 2001

Obrazek

Obrazek

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]