forum.charade.pl | Polski Klub Daihatsu Charade

Forum Klubu Daihatsu Charade
Teraz jest 22-12-2024, 12:04

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Gdzie ubezpieczacie?
PostNapisane: 17-06-2007, 09:46 

Jak w temacie, kto gdzie ma ubezpieczone autko? Jaki silnik, rok etc? Ile płaci? Jakie ma zniżki.

Co polecacie? Co doradzacie?

Ja, jako osoba 21 letnia :oops: (gnojek :P ) mam zwyżkę, przyznam że nie mam pojęcia jaką, bo nie ubezpieczałam nigdy na siebie autka więc się tym nie interesowałam.

Wiem tyle - mam prawko od 3 lat ( luty 04 zrobione), żadnych wypadków, stłuczek. Od ok roku jestem dopisana do autka mamy, jako współwłaściciel, bez szkodowa jazda od tego czasu.

I pytanie, czy skoro ubezpieczenie JerzyG kończy się za miesiąc, ja mogę na nim jeździć? Czy powinnam wykupić już swoje? I czy muszę wypowiadać umowę temu ubezpieczycielowi?

Czekam na porady - zielona Gosia :P

Tytuł:
PostNapisane: 17-06-2007, 09:56 

Hej Malgosiek ,
Sprawa jest taka ... skoro za miesiąc konczy ci sie obecne ubezpieczenie ... możesz jeździć na nim ale musisz mieć Umowę Kupna - Sprzedazy przy sobie ! , możesz samochodzik przerejestrować .. ale umowe kupna sprzedazy miej ze sobą ... i teraz ja przechodziłem to samo co ty ... pojechałem do firmy ubezpieczeniowej i powiedziałem że nie chce tego ubezpieczenia przedłużać i że daje wypowiedzenie z datą kiedy konczy sie obecne OC ... pani wypisała wniosek ... podziękowałem i miałem z głowy juz Obecne OC ... następnie pojechałem do nowego ubezpieczyciela ( HDI ) i wykupiłem ubezpieczenie od dnia kiedy mi sie ubezpieczenie które dostałem z autem kończy ... więc miałem spokój :)) - robilem to wszystko tydzien przed zakonczeniem OC

A teraz najlepsze - jeśli masz umowe i tylko ty widniejesz w niej jako właścicielka .... to szybko gadaj z JerzymG żeby dopisał twoją mame lub kogoś kto ma Maxymalną ilość znizek i ty to samo zrób ....
Rejestrując auto na ciebie ... ale współwłaścicielem bedzie twoja mama ... Zniżki które są brane wtedy pod uwage to znizki twojej mamy !! Ale jako dobra wiadomośc ... znizki lecą też na twoje konto :)

Jak miałem taką sytuacje jak ty ... zawsze tate pisałem do OC i płaciłem grosze ... dla porównania teraz mam 22 lata ... prawko 5 lat bezszkodową jazde 6 lat :) i zniżke 65% :) i za silnik 1,3 płace 211zł za OC plus 35zł NW :) ale dalej współwłaścicielem jest tatusiek :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 17-06-2007, 09:59 

Tylko że moja mama nie ma w ogóle zniżek... :? co jakaś stłuczka to przechodzi do innego ubezpieczyciela :? Więc to mi się nie opłaca.

Podobno PZU, ma 10 % zniżki na szkaradki, to prawda? :roll:

Tytuł:
PostNapisane: 17-06-2007, 10:05 

nawet jeśli 10% zniżek dostaniesz to za wiek dostaniesz 30% zwyżki .... to jest takie właśnie błędne koło .... osobiście współczuje ci .... nie masz zniżek plus wiek :/ moze znajdz kogoś z rodziny dalej ... babcie , dziadka ... kogoś kto ma maxymalną zniżke ... szkoda pieniazków wydawac na to ... lepiej na inne przyjemnosci :)

Tytuł:
PostNapisane: 17-06-2007, 10:08 

Nie bardzo mam kogo... I tu jest problem.

No nic :) mama będzie pytać swoich ubezpieczycieli :)

Jeden + to, to że w Pile będzie rejestracja więc niższe ceny :twisted:

Tytuł: Oc
PostNapisane: 17-06-2007, 10:11 

Samochód: daihatsu
Model: gran move
Rok: 1997
Ja też polecam HDI bo jestem już u nich 2 lata,a wcześniej byłem w PZU i ich Ci odradzam...PZU ma zwyżkę za wiek do 26roku życia,po 3latach otrzymasz u nich tylko 20% zniżki(a u innych to już logicznie ,bo 30%),fakt że wypłata odszkodowań i obsługa jest szybka ale mają bardzo drogo. Polecam HDI.
Ja też mam autko na siebie i płace dość dużo ale nie jestem od nikogo uzależniony i nikt nie musi się obawiać o swoje zniżki z mojego powodu...
Płace za 1.6 530zł,mam 40%zniżki+10%za kontynuację +5% za wpłatę całej kwoty...

Tytuł:
PostNapisane: 17-06-2007, 10:12 

od siebie moge polecić zamontowanie sobie CB Radyjka żeby uniknąć Mandatów :) - zwraca sie tak mniej wiecej po jednym wypadzie na trase :)

Tytuł:
PostNapisane: 17-06-2007, 10:40 

Samochód: Daihatsu
Model: Charade 1.0D G101
Rok: 1991
Ja również polecam HDI. KIedyś miałem motocykl w PZU, ale przez 3 lata nie dali mi ŻADNYCH zniżek i powiedział gość, że coś im się podakładało (miałem też samochód i chyba chodzi o to) i zniżek nie będzie. Więc....jest HDI i nie narzekam. Za pół roku zapłaciłem 118 zł, przy 60%

Tytuł:
PostNapisane: 17-06-2007, 11:46 

witam ja to stosuje od lat jeden warunek właścicielem nie możesz być ty są zwyszki jestes współełaścicielem masz zniszki ważna jest umowa kupna przerabiałem to z córką z synem byłem cwańszy jest minus jeśli jest kilka aut na współwłaścicieli w razie wpadki z twojej strony zniżki tracą wszystkie ale gdyby tak myśleć to lepiej nie jeżdzić wRP uważają że trzeba mieć 25 lat(giertych podniesie pułap)

Tytuł:
PostNapisane: 17-06-2007, 12:34 

Ale z tego co zauważyłam HDI może tylko na terenie warszawy... :roll:

Przyznam, że nie chcę razem z mamą brać autka jako współwłaściciel - może to podłe, ale ona ma więcej stłuczek.. I ona ma już swój samochód na siebie, więc jak ma drugi? Nie wiem.. Jakoś trochę skomplikowane mi się to wydaje.

Z PSU w takim razie rezygnuję...

Tytuł: Oc
PostNapisane: 17-06-2007, 12:45 

Samochód: daihatsu
Model: gran move
Rok: 1997
To zę jest jedna placówka HDI to nie szkodzi ważne że jest tanio...ja się nie przejmuje tym gdzie mam placówkę.
Idz to HDI i zapytaj ile zapłacisz jak autko będzie tyko na ciebie a ile jak współwłaścicielem będzie jeszcze inna osoba.
A jeśli jesteś ciekawa to przykładowo zadzwoń do link 4,tam to dopiero mają ceny. Teraz zapłaciłem w HDI 530 zł,a w LINK4 chcieli chyba ok.800....i jeszcze kobietka w słuchawce zapytała czy taka "tania" oferta mi odpowiada :lol: ...

Tytuł:
PostNapisane: 17-06-2007, 12:47 

ja wszystkie charady mam na siebie i ojca, place 272 pln na rok :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 17-06-2007, 12:49 

jeszcze raz TY musisz być współwłaścicielem to jest w całej rp chyba że się mylę ale nie ryzykuj sprawdż i o wszystko pytaj moja rada bagno wychodzi póżniej wtedy jesteś żdziwiona że podpisałaś tą umowę

Tytuł:
PostNapisane: 17-06-2007, 13:23 

gregory napisał(a):
jeszcze raz TY musisz być współwłaścicielem to jest w całej rp chyba że się mylę ale nie ryzykuj sprawdż i o wszystko pytaj moja rada bagno wychodzi póżniej wtedy jesteś żdziwiona że podpisałaś tą umowę

wcale że nie , ona może być właścicielem , osobą głowną w dowodzie Rejestracyjnym a współwłaścicielem moze być np Mama ... zniżki są brane z osoby która ich ma najwięcej !

Tytuł:
PostNapisane: 17-06-2007, 13:33 

To ja tak :
1.3 EFI
ubezpieczalnia HDI ( samopomoc )
+25% za wiek
- 20 % za bezszkodowość
-10% za jednorazową wpłate

OC = 724 zł + NW 35zł

Dodam że w pzu chcieli ponad 950 zł za samo OC. W HDI też robi różnice ile masz czasu prawko. Jeśli powyżej dwuch lat to już niemasz +50% tylko +25%. Tylko niektóre ubezp tak mają.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]