forum.charade.pl | Polski Klub Daihatsu Charade

Forum Klubu Daihatsu Charade
Teraz jest 22-12-2024, 12:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: Strona klubu - nieoficjalna tez moze byc :P
PostNapisane: 09-07-2007, 20:45 

Ze wazględu, że żyjemy w wolnym kraju postanowiłem stworzyć stronę, która jakby nie patrzeć traktując o charadzie jest dedykowana temu klubowi ode mnie :)

Mam swoją wizję tego jak taki serwis powinien wyglądać i dlatego też postanowiłem poświęcić trochę czasu temu projektowi. Jestem otwarty na propozycje oraz różne ciekawostki i materiały jakie posiadacie.

http://www.powiatlwowecki.pl/daihatsu/strona/

Czekam jeszcze na wypowiedź amby, ponieważ chciałbym wykorzystać informacje znajdujące się na jego stronie. Tak więc realizacja w razie nie uzyskania zgody będzie trwała nieco dłużej ze względu na potrzebe tłumaczenia różnych broszur itp.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 10-07-2007, 15:37 

Widzę, że pojawiła się kolejna inicjatywa stworzenia nowej strony klubu charade. Na początku życze powodzenia...
Przejdę do sedna, co mnie rusza od razu. Co chcesz osiągnąć tworząc kolejną stronę o Charadach? Z tego co czytam chcesz skopiować zawartość strony Amby. Tworząc nową stronę powinno się przede wszystkim odświeżyć stronę graficzną, ponieważ pewnych faktów z historii charady nie zmienimy. Można jedynie dać jej powiew świeżości. Sam dizajn jest na niskim poziomie (czcionka w menu nieczytelna, różne kroje czcionki, kolorystyka jak serwisie z zabawkami). Po prostu szata graficzna jest przedpotopowa i jak widze coś takiego to nie mogę siedzieć cicho, aby taka strona reprezentowała nasz klub. :?

Tytuł:
PostNapisane: 10-07-2007, 19:36 

co proponujesz w takim razie ?

Tytuł:
PostNapisane: 10-07-2007, 21:10 

Jeżeli już chcesz robić stronę, OK, nie mam nic przeciwko, jestem nawet za. Tylko proszę popracuj nad dizajnem bardziej... Pracuje w grafice i taka szata jaką zaproponowałeś to byłaby fajna ale jakies 5 lat temu. Obecnie są inne standardy. Owszem nasz klub nie musi gonić za trendami ale fajnie żeby nie był zacofany. Warto przejrzeć strony innych klubów, strony z szablonami witryn internetowych. Nie żeby zrzynać ale bardzo często wówczas wpada fajny, na poziomie, pomysł do głowy.

Strona Amby jest bogata w treść, jednak brak jej czegoś w rodzaju newsów. Za stronę wzięli się również inni klubowicze już jakiś czas temu: Mazi (http://daihard.pl/www) i Mis (http://www.charade.pl). Ich zapał szybko minął. Jeżeli tobie uda się prowadzić serwis tak aby on "żył" (Mazi ostatnia aktualizacja 24.03.2007 a Mis 2007-04-13) to jestem za.

Głównie chodzi mi o to aby strona dobrze wyglądała, bo to jest pierwsze co się widzi po wejściu na stronę. Kiedyś proponowałem wygląd strony i inni też. Jakoś nie było większego zainteresowania. W każdym razie możemy coś podziałać razem.

Tytuł:
PostNapisane: 11-07-2007, 12:48 

powiemze odnosnie design'u wypadlemtroche z obiegu :) ale generalnie mizapal szybko nie mija, ale dobrze byloby zrobic cos w pare osob. Co do danych ze strony amby to chce je wrzucic bo sa dobrze zrobione i zrozumiale. Jednak ja chce rozbudowac strone o rzeczy takie jak wymineione przez Ciebie Newsy no i chce wprowadzic dzial "warsztat", ktorytraktowalby o eksploatacji auta, wymiana klockow, konserwacja, ustawianie zaworow i takie tam ;) mistrzem skryptowania nie jestem wiec zeby nie bylo to bledow sie nie spodziewam, jednak nie oczekujcie najnowszych skryptow. Troche sie tym nie bawilem. Ostatnia strona jaka robilem to byla przerobka z jportala www.powiatlwowecki.pl troche javy i pierdół ale nie do konca moj styl. Ta strona swoim design'em mnie przygnebia, ale takie mialem polecenia odgorne.

Tytuł:
PostNapisane: 11-07-2007, 15:20 

Co jak co ale mi się najlepiej podoba stronka klubu mazdy www.mazdaspeed.pl . Stronka ładnie wygląda a przede wszystkim czytelnie i przejrzyście, a jeśli przyjrzycie się forum które ma zamiast jakiś karteczek sygnalizujących newposta logo mazdy i inne detale które ładnie wyglądaja. Takie szczegóły czynia stronke bardzo przyjemną i przyjazną... Ja o stronkach nie mam żadnego pojęcia i się za to nie zabiorę, ale przeszkadza mi to że nasze forum wygląda jak wygląda, i to że nie jesteśmy otwarci na inne modele :( ale co ja mogę zrobić

Tytuł:
PostNapisane: 11-07-2007, 21:58 

http://forum.krc.cn.pl/index.php

tu jest fajnie rozbudowane forum, jakby dorzcucic do tego znaczki daihatsu rozniace sie kolorem zaleznie od tego czy przeczytany czy nie, naliczanie pomocy i postow i takie tam ;)

co do stronki, to mazdy faktycznie jest fajna no i co wazne bardzo prosta w zrobieniu, zaraz sie zabiore za projekt i wrzuce tu link do oceny ;)

Tytuł: Aniele zlituj się!!!!
PostNapisane: 11-07-2007, 22:39 

To, że masz zapał, jest na serio rzeczą niesamowitą ale pomyśl....
Czy warto robić coś co w rzeczywistości już istnieje, ewentualnie wzbogadzać stronkę o jakieś graficzne pierdy???
Myślę, że strona charady nie jest po to by podziwiać jej samo wykonanie...
Ma ona nas zrzeszać, stanowić funkcję porad itd...
Myślę, że jest tak teraz, niezależnie od tego czy moderatorzy odezwali się w maju czy listopadzie zeszłego roku...
Jeżeli masz jakieś koncepcje, które można by faktycznie wykorzystać to OK, zgłoś się do MISa i Dr. i zróbcie coś razem....
Nie karzcie mi np zmieniać strony do której się już przyzwyczaiłem....
Nie gniewaj się za moją opinię, i tak zrobisz jak uważasz....
Trzymaj się ; powodzonka

Tytuł:
PostNapisane: 11-07-2007, 23:40 

tu nie chodzi o to zeby sie wylamac i pokazac "bo ja potrafie inaczej"

ja po prostu strone charady widze jako swoisty portal, pelen porad odnosnie eksploatacji, wymian, cen, historia aut, dokumenty takie jak "biblia" do charadki i np na co warto zwracac uwage kupujac charadke.

podobno tyle razy juz planowano i rozpoczynano tworzenie i co ? nikt nie ma czasu lub zapalu do tego. Wydaje mi sie ze strona i forum powinny zawiadowac rozne osoby, aczkolwiek przy wspolnym porozumieniu. Prawda jest taka, ze musi byc porzadek. Jedni niech pilnuja forum a drudzy strony.

Dodatkowo powinno sie wylowic pare osob ktore sa na bierzaco w roznych nowinkach i wiadomosciach(nie tylko o charadzie ale ogolnie o mechanice)
Albo na forum stworzyloby sie dzial dotyczacy newsow i infosow na stronie gdzie kazdy moglby wrzucic propozycje, a osoby zawiadujace strona same zredagowalyby otrzymane informacje i zdjecia i zadecydowaly co z tym zrobic :)

To tylko pare propozycji. Jak sam mowiles zrobie jak chce i mam zamiar tworzyc prawdziwy portal dla milosnikow daihatsu no i udowodnic ze jak sie chce to mozna.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]