forum.charade.pl | Polski Klub Daihatsu Charade

Forum Klubu Daihatsu Charade
Teraz jest 22-12-2024, 08:46

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: 1,0 DIESEL problem ze spalaniem i elektryką
PostNapisane: 10-11-2004, 00:21 
witam jestem szczesliwym( MAM NADZIEJE) posiadaczem od niedawna charady g100 1,0 d i mam z nią pare problemow, otoz po wymianie oleju po okresie dotarcia(byl remont silnika, m. in. ) zaczał mi palic koło 8-9 ! litrow ropy na 100!! doszlo do tego ze juz raz musialem drałowac z karnisterkiem w trasie do najblizszej wachstacji. po za tym cos sie dzieje z elektryką: tylna prawa lampa swiatel mijania nie pali sie gdy wlączy sie swiatla po postoju ale za to zaczyna swiecic po paru przejechanych kilometrach, po za tym oswietlenie wewnątrz samochodu działa tylko gdy otworze klape bagaznika na czujnik!!! jajca jak berety!! ktos moze wie co sie dzieje??

Tytuł:
PostNapisane: 10-11-2004, 08:21 

hmm może jak się dotrze będzie palił mniej , ajak wygląda dynamika auta?
charady disle jak są już słabe potrafią duzo palić o podobnym zużyciu jak piszesz już słyszałem , co do elektryki myśle że masz zapieczone czujniki oświetlenia w słupkach drzwiowych , psiknij je wd 40 albo wykręć i wyczyść , co do tylnej lampy wygląda nato że coś nie łączy porozłączaj kostki i poczyść styki , tak samo zobacz przy żarówkach tam też potrafi zaśniedzieć.

http://www.amba1.republika.pl

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 10-11-2004, 20:12 

na elektryke:Mozliwe jest to ze masz zalozona slaba ewentualnie za duza zarowke..Ja tez to mialem i bawilem sie z tym przez pare dni.. wyczyscilem styki przejzalem przewody i kupilem caly zestaw zarowek.. Powodzenia

Tytuł:
PostNapisane: 13-11-2004, 12:09 
jeszcze jedno, on po remoncie w okresie dotarcia palił mi 5-6 litrow(do przyjecia) dopiero po wymianie oleju i filtra po okresie dotarcia mi tak zacząl szalec i mu sie pragnienie wlączylo :( wszystkie naprawy jak na razie wlącznie z remontem wykonał mi pewien człowiek z otwocka, ponoc nany wsrod charadkowiczow p. Wesołowski. co sądzicie o tym panu??

Tytuł:
PostNapisane: 03-12-2004, 01:04 

BuZZ sprawa jest prosta (z tym silnikiem) trzeba sprawdzić ciśnienie sprężania poszczególnych cylindrów w miejsce wtryskiwacza wkręcić manometr i sprawdzić ciśnienie sprężania włączając rozrusznik (nie uruchamiając silnika) SILNIK NAPEŁNIĆ OLEJEM WŁAŚCIWYM POD WZGŁĘDEM GĘSTOŚCI (olej klasy API CD 5W-30 10W-30).Jeżeli jest w normie to przyczyny trzeba szukać w układzie zasilania.Tak chyba jednak nie jest .Prawdopodobnie z tym remontem jest coś nie tak.Jeżli możesz to określ bliżej co było robione, czy to szlif, wymiana tłoków i pierścieni ???? Czy wymieniłeś olej na w łaściwy pod względem gęstości???Prawdopodobnie olej jaki miałeś w czasie docierania był gęstszy.Zdarza się ,że poprzez napełnienie silnika gęstszym olejem tuszuje się zużycie(w przypadku remontu fuszerkę)-to sposób często stosowany w samochodach sprzedawanych na giełdach.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]