forum.charade.pl | Polski Klub Daihatsu Charade

Forum Klubu Daihatsu Charade
Teraz jest 23-12-2024, 10:05

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: GRZEJE SIĘ
PostNapisane: 19-01-2008, 22:19 

Witam
Objawy: Po jakiejś pół godziny jazdy temperatura wędruje na górę skali a w kabinie czuć zapach oleju
w zbiorniku wyrównawczym płyn się gotuje, ma rdzawy kolor, lekko galaretowatą konsystencję i go ubywa
zimny silnik po zapaleniu dławi się i trzeba dodać obrotów aby nie zgasł
olej w porządku – normalna konsystencja i nie ubywa
co o tym myślicie?

Tytuł:
PostNapisane: 19-01-2008, 23:17 

a ja myślę że powinieneś używać opcji szukaj i masz porządnie wywalona uszczelkę pod głowicą tyle ode mnie :!:

Tytuł:
PostNapisane: 19-01-2008, 23:27 

a czy zaczyna się grzać jak staniesz na światłach, czy tak po prostu podczas jazdy? Ja mam diesela i u mnie gdy się zagrzewał silnik,to dochodziło do zapłonu oleju silnikowego i czarna chmura dymu się pojawiała za samochodem :lol: Moim zdaniem jeżeli się wskazówka podnosi do końca, to jest coś nie tak z czujnikami, albo z termostatem. Jeżeli się nie włącza wentylator, a wskazówka rośnie do końca, to pewnie jest to wina czujnika od wentylatora. U mnie był troszke inny problem, bo temperatura rosła, wskazówka stała w miejscu przed połową, no i wentylator się nie włączał. wymieniłem termostat i wszystko gra, tylko od przegrzania uszczelka pod głowicą ucierpiała...

Tytuł:
PostNapisane: 19-01-2008, 23:43 

grzeje się po około 30 minutach jazdy, ale faktycznie w mieście jest jeszcze gorzej
czytając poprzednie posty brałem pod uwagę, że może to być uszczelka pod głowicą
z jakimi kosztami muszę się liczyć przy jej wymianie?

Tytuł:
PostNapisane: 19-01-2008, 23:56 

na początek to znajdź przyczynę wydmuchania uszczelki, pewnie tak jak pisałem wcześniej, czyli czujnik, bo jak tego nie naprawisz, to tylko stracisz kase na naprawe uszczelki,a później problem się powtórzy. Na światłach się grzeje bardziej, bo nie ma pędu powietrza,który by troch chłodził. o naprawie uszczelki jest dużo napisane na forum. Poszukaj, bo ja nie mam na ten temat żadnego rozeznania w cenach...

Tytuł:
PostNapisane: 20-01-2008, 00:29 

sama cena uszczeleczki to 50-70zl, ja odrazu wymienlbym jeszcze gumki na zaworach i rzucil okiem na rozrzad bo koszt do zniesienia a jak juz bedzie rozebrane to mozna wynienic.no i jak bedzie glowica zdjeta to warto zrobic planowanko i sprawdzenie szczelnosci glowicy->60-100zl, , do tego wszystkiego trzeba doliczyc robocizne, mysle ze ok.150-300zl. ja osobiscie polecam samemu zrobic o ile jest gdzie :)

Tytuł:
PostNapisane: 03-02-2008, 10:41 

Samochód: daihatsu
Model: gran move
Rok: 1997
Tak jak pisali poprzednicy,czyli znajdz powód...wymien termostat i może też czujnik. W mojej auto grzało sie przy ostrej jeździe lub przy obciążeniu...i też gotowało plyn w zbiorniku..Wymieniłem termostat i jest git...wymienie jeszcze tak na wszelki chłodnice na wiosne,bo po 15latach ma prawo byc już zmęczona... Widze że kupiłeś samochód nad którym też myślałem i dzwoniłem o nie,ale w końcu kupiłem Gti. Sprawdz termostat i czy wentylator się włącza. Poprzedni właściciel mojego samochodu robił odwrotnie,czyli wymienił uszczelke i pierścienie zamiast wymienić termostat....

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]