forum.charade.pl | Polski Klub Daihatsu Charade

Forum Klubu Daihatsu Charade
Teraz jest 04-04-2025, 18:14

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: Przegrzanie 1.0 TD
PostNapisane: 07-05-2010, 08:30 

Witam
Przytrafiła mi się taka sytuacja że w czasie jazdy pod górę uciekł mi płyn chłodniczy, i samochód dostał samozapłonu. Lecz po zdławieniu biegami odczekałem aż ostygnie, dolałem wody i normalnie odpalił, nie ma bąbelkow w chłodnicy, nie stracił mocy, nie grzeje się i nie ma masła pod korkiem oleju. Lecz niestety jest jeden problem, jak wcześniej palił na dotyk tak teraz ciężko pali, a jak już zapali to jednorazowo pojawia się chmura białego dymu i początkowo są niższe obroty na biegu jałowym(500-600) jak i na ssaniu(1000-1100), a gdy trochę pochodzi to wszytsko jest git, i odpala też normalnie. Zauważyłem też że przez nocke potrafi opaść 1cm wody w chłodnicy.
Więc moje pytanie do bardziej doświadczonych brzmi:
Cóż to może być i z czym to się je?

Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Przegrzanie 1.0 TD
PostNapisane: 07-05-2010, 10:10 

Samochód: CHARADE 1.0TD
Model: G101
Rok: 1991
Jak chodzi o samozapłon to pod obciążeniem turbina zassała olej z odmy i się silnik rozbiegał. Wskazuje to na spore zużycie silnika ale są sposoby na odmę. Co do przegrzania to prawdopodobnie uszczelka lub co gorzej głowica pęknięta. Ten obłok po rozruchu wskazuje na obecność wody w cylindrach. Możesz coś więcej u tej ucieczce płynu bo tak sam to on nie ucieka. Może wentylator nie działa.

PostNapisane: 07-05-2010, 11:03 

Z tym samozapłonem to myśle że powodem mogło być nadmierne rozgrzanie oleju, przez co stał się mniej lepki i go podrzuciło. Dzisiaj po dolaniu płynu do pełna, i trudnym odpaleniu (tylko za pierwszym razem), a następnie odpalając go w niedługim czasie jest OK. ale po kilku godzinach znowu mały ubytek płynu (mokro na dworze więc nie da się sprawdzic czy wyciekło na ziemie) i zaś trudne pierwsze odpalenie(czyli kręcenie 10-15s, chmurka dymu i obniżone obroty) a po chwili git.
I sprawa z obrotami, bo zaraz po odpaleniu obroty tak jak napisałem wcześniej, ale po chwili pracy bez obciążenia i bez ssania podnoszą się do prawidłowych ustawień. Znajomy mechanik mówi że tak jak by jedna świeca była uszkodzona, i zwrócił również uwagę na wiatrak. lecz mnie najbardziej niepokoją te w/w objawy ponieważ przed całą tą akcją autko paliło na dotyk, nawet w spore mrozy.

tak więc zapytam co jeszcze mogę sam sprawdzić żeby wykluczyć uszczelkę a tym bardziej pęknięcie głowicy?
Bo tak jak napisałem, wszystkie znane mi sposoby wskazują że jest wszystko w porządku, a jednak licho pali.

PostNapisane: 07-05-2010, 21:59 

Samochód: CHARADE 1.0TD
Model: G101
Rok: 1991
Sprawdź świece skoro masz podejrzenia. Zdejmij listwę zasilającą (taki wygięty płaskownik) i zmierz omomierzem kolejno świece. Padnięta będzie miała wyraźnie mniejszy (zwarcie) lub bardzo duży opór. Koszt 1 świecy to 25 do 30 PLN. Można też sprawdzić po wymontowaniu z silnika (czy grzeją) ale pomiar omomierzem myślę że wskaże uszkodzoną. U mnie uszkodzona świeca owszem utrudniała rozruch ale kopcił na czarno przez chwilę. Biały dym to ciecz chłodząca lub olej w cylindrach.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]