forum.charade.pl | Polski Klub Daihatsu Charade

Forum Klubu Daihatsu Charade
Teraz jest 22-12-2024, 13:09

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: olej i gaźnik
PostNapisane: 27-04-2005, 16:04 

Mały problem(albo okaże się wcale nie mały):
wymieniłam olej 2tyg temu, przejechałam pewnie z 700 km i jest czarny,jak bym go nie wymieniała od wieków. Czy mam po prostu kilka razy(!!!)zmienic go i wypłukać silnik, czy to coś innego?
a drugi problem to gaźnik-jak jest zimny to łapie powietrze i zatyka się jak kiedyś maluchy i nie ma znaczenia czy jest ssanie czy gonie ma. Poza tym nie ma szans, żeby na zimnym silniku ruszyć bez ssania, jak jest na dworze ok 10stopni. Co mam z tym zrobić?
A 3 sprawa to jakie amortyzatory są najlepsze do Charad?

Tytuł:
PostNapisane: 27-04-2005, 18:24 

Basiu gaźnik powinno się co ok 40 000km oddawać do czyszczenia i regulacji ale mało osób tego przestrzega i nieraz charadki mają po 150 000km i nie wiedzą co to czyszczenie gaźnika. Także myślę że to jest powód, mogła się np przytkać któraś dysza. O ile dobrze pamiętam czyszczenie i regulacja to koszt ok 200pln (chyba Mandy to robiła niedawno).

Co do amorków to trzeba zacząć od tego że to chyba najdrozsza część w charadzie :roll: Raczej taniej niż 350pln/szt nowych nie dostaniesz. Dobra jest japońska firma KYB (coś koło 400/szt). Taniej nieraz mozna wyrwać sportową zawieche.

Na 3 pytanie raczej nie potrafię odpowiedzieć. Może ktoś ci nie wymienił filtra przy zmianie oleju? A ubywa ci oleju? Może po prostu bierze olej (pali) i przez to tez sie robi czarny. Niech napisze ktoś kto się na tym zna.

pozdro

..::: Systemy Car Audio :::..

www.caraudio.jelenia.pl

Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 28-04-2005, 11:51 

Filtr wymieniony na 100%, a oleju nie bierze.

Tytuł:
PostNapisane: 28-04-2005, 14:43 

witam :) co do gaznika zgadzam sie czyszczenie i regulacja ewentualnie swiece i zaplon moze trzeba podregolowac,co do amorkow to tak jak HITMAN pisze droga sprawa

Basiu a jaki olej zalalas???i jaki byl wczesniej przed wymina??? marka i typ czyli syntetyk, polsyntetyk czy mineral. :?: czarne zabarwienie oleju moze byc przyczyna tego iz cos nie tak jest z gaznikiem i nie spala calej mieszanki paliwowo powietrznej i czasc niedoplau idzie w olej przez pierscienie zabarwiajac olej na czarno, no i jeszcze jedna rzecz byc moze ten ktos kto ci olej wymienial zalal nieodpowiedni olej :x

pozdrowka

Tytuł:
PostNapisane: 02-05-2005, 10:19 

Ja np. nie pamiętam już kiedy mój olej był koloru złotego nawet po wymianie . Po prostu pewnie zostają jakieś resztki starego które się mieszają. Myślę że to nie jest problem no chyba że się mylę ??? Kiedyś myślałem o przepłukaniu układu ale czy to ma jakiś sens ... raczej nie.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]