forum.charade.pl | Polski Klub Daihatsu Charade

Forum Klubu Daihatsu Charade
Teraz jest 23-12-2024, 09:36

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: sprzeglo, blacha i ogolnie...
PostNapisane: 18-02-2008, 14:31 

Witam.
Niedlugo mam nadzieje stać sie posiadaczem przemiłej Charadki g100 1.3 16V 4x4, z 95 roku.. Prawdopodobnie bede ją odkupywal od znajomego, albo przynajmniej (jesli nie bedzie chcial sprzedac) przez jakis czas ją uzytkował z powodu jego wyjazdu...
I w zwiazku z tym chcialem sie paru rzeczy o niej dowiedziec...

1 problem jest ze sprzeglem... Nie wiem czy to wina napedu, czy poprzedniego wlasciciela, ale czasami sie slizgnie, poza tym zbyt wysoko łapie, nawet po regulacji sprzegiełko dalej zyje swoim zyciem... spotkalismy niedawno na parkingu pod marketem chlopaka w takiej samej, on twierdzil ze to normalka ze czasami jest problem przy wbijaniu biegow wlasnie przez sprzeglo i ze u niego ta sama bajka... Nie wiem czy sprzeglo kwalifikuje sie juz do wymiany czy jakas naprawa mu pomoze? czy to normalne w 4x4...

2 to blacha... ogolnie samochod da sie bardzo szybko polubić... ruda reż go polubiła... i w zwiazku z tym osadziła sie na wszystkich błotnikach, na tylnej klapie na podszybiu i progu tylnych prawych drzwi... na szczescie da sie to jeszcze uratować..

Dla mnie najwazniejsze jest serce samochodu- silniczek, reszte w kazdej chwili moge wymienić, albo naprawić...

Cena za nią to 1200pln.. Jako ze moja wiedza na temat wielu samochodow (poki co) jest ograniczona (jak przystalo na mechanika w 2kl. technikum) i bylby to moj 1wszy samochod wlasnie was prosze o porade... Ojca nawet nie pytam, bo to pedant..
Wiec wiem ze zanim by ją zobaczyl juz by mi odradzał zakup...

Czy w waszych samochodach wystepuja porobne problemy, czy tylko ta Charadka jest takim ewenementem? Bo tak czy tak kupie sobie Charade jako 1 auto, ale nie wiem czy jest sens zaprzatac sobie akurat nią glowe jesli koszty naprawy mialyby przekroczyc cene auta, albo mialaby mi sie za miesiac rozleciec...

prosze o porade :)

Tytuł: Re: sprzeglo, blacha i ogolnie...
PostNapisane: 19-02-2008, 08:36 

szczerze - wszystko zależy od przebiegu autka (prawdziwego oczywiście) - japońce mają to do siebie że sa wytrzymałe ale z przebiegiem ponad 200 000 zaczynaja się pierwsze problemy, do tego czasu jest git, a po jakiś 350 000 to juz złom i nie da a raczej nie opłaca się nic naprawić.
Co do blachy to będziesz co wiosne robił poprawki - to ci obiecuje miałem kilka aut z "tendencja" do rudego i też takie ogólnie uznawane za nie rdzewiejace - ale jak zacznie brac to juz z tym nie wygrasz.
Musisz sam przekalkulowac co i jak.

Tytuł:
PostNapisane: 21-02-2008, 00:23 

jak sie nie mylę to G 100 było produkowane do 93 roku i jeszcze 1.3 16 v to chyba albo G 102 albo G 112 (jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi)

co do sprzęgała nie może ono od tak sie ślizgać i to na pewno nie wina napędu czy modelu samochodu
sprzęgło bierze wysoko bo już sie powoli kończy czyli trzeba już je wymienić do tego dochodzi jeszcze docisk sprzęgła może być już wyrobiony i nie posiada już wystarczającej siły docisku potrzebnej do dociśnięcia tarczy [tarcza wyrobiona cienkie okładziny]] i dlatego nie da rady przenieść całej mocy na skrzynię[ślizga się]]

co do blach to ruda pani lubi każdą blachę :twisted: ale jak da się uratować to nie jest źle :P

Tytuł:
PostNapisane: 21-02-2008, 00:46 

Pozostaje jeszcze kwestia regulacji - jest ona na lince przed oporem przymocowanym do skrzyni. Taka okrągła nakrętka, może ktoż zbyt mocno podciągnął i cały czas linka jest naprężona. Czy pedał sprzęgła ma jakikolwiek skok jałowy ? Czy podciągając go nogą idzie w górę 5 cm czy może 1cm ?
1.3 G102 - produkowane do 1993 roku były, a G112 - to 4x4 1.3 i 1.6 - tez do 1993, więc masz albo składaka, albo papiery od G200 :D

przed chwilą : Fiat Doblo 2010 Maxi Combi 1.6 MultiJet 105KM (290Nm)
teraz : Mitsubishi L200 Invite+ DoubleCab 2.5 DiD 136KM (390Nm)
Obrazek

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]