forum.charade.pl | Polski Klub Daihatsu Charade

Forum Klubu Daihatsu Charade
Teraz jest 22-12-2024, 20:45

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: MASZ DIESEL'A - to zerknij
PostNapisane: 30-03-2007, 22:49 

Jestem użytkownikiem diesel'ka i tak jak pewnie kilkoro z was miałem problem z wkręcaniem się w obroty i kopceniem mojej charadki. Udało mi się ten problem rozwiązać...
Czytałem jak większość z was kombinuje z róznymi dodatkowymi odprowadzeniami ciśnienia z odmy (przyczyna: za mała odma i tak się dzieje). Wielu z was potwierdziło to samo. Ale czy ktoś z was próbował zdobyć nowy, oryginalny korek wlewu oleju??

Mi się udało zdobyć oryginalny koreczek w cenie 75 zł z przesyłką (sklep w Poznaniu) i po założeniu go stwierdziłem że może być jeszcze coś nie tak bo miał kawałek luzu. Mam ten korek zamontowany od ponad miesiąca i oto rezultaty:
- zero jakiegokolwiek wycieku spod korka oleju
- wszystko ładnie chodzi, a co najważniejsze to to ŻE OD PONAD MIESIĄCA ANI RAZU NIE WPADŁ W OBROTY ANI NIE ZADYMIŁ!!

Silnik pracuje równo cicho i wogóle :) Mój problem się skończył!!

Więc teraz apeluje do tych którzy mają podobne objawy:

Jeżeli jesteście pewni że uszczelka pod głowicą jest ok to wykosztujcie się na ten koreczek a naprawdę zaręczam że nie będziecie tego żałować.

Ja zignorowałem komentarze niektórych użytkowników charade typu że jestem frajer że kupuję drogie oryginały, że jestem leń bo nie chce mi się poszukać zamienników, że teraz kupiłem korek i niedługo pewnie też coś kupię i później na forum będę się wyżalał że jakie to te japończyki drogie.

Drogie nie drogie - to jest auto - skarbonka bez dna. Kupując furkę liczę się z tym że będę musiał pchać w nią kasę.

Więc radze innym użytkownikom dieselków z podobnymi objawami - kupcie raz koreczek oryginalny a napewno skończy się awaria typu kopcenie i wkręcanie w obroty, a historia że odma jest fabrycznie za mała to tylko BEZSENSOWNY MIT!!

Spieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą.....

Tytuł:
PostNapisane: 31-03-2007, 13:46 

Samochód: Daihatsu
Model: Charade G203 SXL
Rok: 1994
Potwierdzam twoja teze co do originalow.Rowniez uwazam ze nasze Charadki nie trawia podrobek dzialaja ale nie zadlugo i w dodatku autko jest dalej niesprawne
Podobna sytuacja byla u mnie z brakiem mocy w aucie.Faktem bylo iz ialem wylechtany gaznik ale nawet po zmianie nie wiele to dalo.Prawie pol roku czy nawet rok walczylem z tym problemem.Mechanicy rozkladali rece i raz z glupoty a praktycznie nie glupot tylko postanowilem zainwestowac w czesci originalne i zakupilem pare elemetow min.palec rozdz. kopulka aparatu zapl.przerywacza lancusze pompy olejowej i pare uszczelek do silnika ale co najwazniejsze elementem by filtr powietrza -jak sie pozniej okazalo.
To wlasnie ta czesc spowodowale utrate mocy bo kupilem kiedys w Narauto jakas podrobke ale pod moj model i co sie okazalo byl za niski originalny jest wyzszy o tej samej srednicy tak co gorna czesc obudowy filt.pow. bardzo dolega.
Po wymianie auto smiga jak nalezy,przerywacz rowniez jest inny originaly od podrobki bo sa inne styki.
Tak wiec nie ma co zalowac kasy tylko zamawiac i kupowac nieoplaca si niektorych czesci brac ze szrotow tak jak to niektorzy nawe sprezyny biora stare (smieszne ale prawdziwe)

Orginaly panowie to jest japonczyk!!!!

Pozdro

Zdrowa muzo, bitów pelna, bas z Toba blogoslawiona ty miêdzy gatunkami i blogoslawiony owoc zywota twojego, DJ. Techniawo, Matko Rave'u, graj nade nami gluchymi, teraz i w godzinê chill-outu naszego. MAYDAY

Tytuł:
PostNapisane: 31-03-2007, 22:29 

No i to mi się podoba - mam samochód więc inwestuje w niego najlepsze części żeby posłurzył mi jak najdłużej i jak najbardziej bezawaryjnie. Przy niektórych częściach cena nie gra roli - poprostu trzeba kupić oryginał żeby wszystko było ok. :)

Spieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą.....

Tytuł:
PostNapisane: 01-04-2007, 00:21 

Zgodzę z wami ! Kupowałem ostatnio tuleje zawieszenia do G200 - na przód - tuleja wahacza. Oryginał genuine parts z Daihatsu - 65zł za szt... Dziś zmieniłem amory na Kayaby gazowe Excel-G nówki.. kosztowały po 253 zł / szt !!! Tuleje, które mam w aucie stare okazały się wogóle nie zużyte ! Więc te leżą i czekają na swoją kolej :) Przy okazji powiem, że mit o niezozbieralnych wahaczach przód do G200 można między bajki wsadzić :) Na moje oko wszystko się da tam wydłubać i dorobić.
Autko jedzie teraz bez najmniejszego stuku !!! Cieszę się, że gumy zawieszenia, które mają po 14 lat nadal są OK !!! To jest możliwe tylko z japończykiem !!!

przed chwilą : Fiat Doblo 2010 Maxi Combi 1.6 MultiJet 105KM (290Nm)
teraz : Mitsubishi L200 Invite+ DoubleCab 2.5 DiD 136KM (390Nm)
Obrazek

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]