Jak wiecie Charadke kupiłem 21 listopada, miała wtedy uwalone obydwa przeguby, wyślizgane sprzęgło syf w układzie chłodzenia, uwaloną obrotke i nie działające światło przeciwmgielne.
Jednocześnie była i jest z resztą nadal zadbana:
- zdrowe blachy
- suche zawieszenie
- zadnych wgnieceń, otarć i pęknięć
KOSZTOWAŁA MNIE 1400 PLN
Teraz mogę powiedzieć, że Charadka jest autem nie drogim w użytkowaniu(wymianach części eksploatacyjnych itp. itd.)
Wymienione w niej zostały:
- sprzęgło =>
450 PLN
- przeguby =>
290 PLN
- olej z filtrem =>
80PLN (w tym 23 PLN to filtr)
Co do przeciwmgielnego i uwalonej obrotki znalazłem na forum pomoc ze strony użytkowników(Dzieki Wam ludziska
). Postaram się dzisiaj rozebrać deske rozdzielczą i pokręcić bajerkiem od obrotki, o którym napisał amba.
Być może wykorzystam rozebranie kokpitu do pociągnięcia nowego kabelka do przeciwmgielnego, zobacze. Jak narazie pogoda za oknem piękna więc pewnie się pobawie autkiem.
Z rzeczy które mi zostały to uszczelka tłumika(chyba tak to się nazywa) bo mi przy silniku "pierdzi", ostatni tłumik na łączeniu z rurą wydechową już jest troche zjedzony, ale to nadało mu akurat basowy pomruk
tak czy siak czekam do wiosny, ponieważ szociu pisał mi że będzie zmieniał tłumik więc w razie jak nie kupie jakiegoś mini mugena czy coś to wezme.
Mam swoisty dylemat czy robić auto cichutkie i niepozorne, czy dać mu pomruk, który szczerze mówiąc może być groźniejszy niż auto hehe
Podsumowując koszty związane z kupnem i wstępną eksploatacją wyniosły mnie:
1. Kupno Charadki CS G100 5d, 1991 r, poj. 1,0 - 1400 PLN
2. Rejestracja i ubezpieczenie - ok. 450 PLN
3. Wymiana przegubów, sprzęgła i filtra oleju wraz z olejem - 820 PLN
SUMA: 2670 PLN
Nie wiem jaki jest koszt wymiany rozrządu, więc proszę o POMOC w tej sprawie
Pozdrawiam
P.S.
Na dzisiejsze czasy Charada jest idealna, małe zwinne autko ze sportowym zacięciem i bardzo przyjemną dla oka linią nadwozia. Spalanie rzędu 6l/100km przy jeżdzie tzw agresywnej i podejrzewam, że poniżej 6l/100km przy spokojnej jezdzie (osobiscie nie sprawdzałem jeszcze, w końcu po coś ten pedał po prawej w aucie jest
)