W związku z tym, że niektóre części do Charadek są po prostu drogie a niektóre nieosiągalne (oczywiście nowe) podejrzewam że nie jedna osoba zastosowała w swoim samochodzie "zamiennik" z innego pojazdu o wiele tańszy a działający prawidłowo. Proponuję żeby każdy kto tak zrobił napisał co można zamieńić czymś tańszym. Dzięki temu można stworzyć listę zamienników co niejednej osobie ułatwi naprawy Charady.
Prosiłbym jednak o zamieszczanie tylko sprawdzonych części i podzespołów oraz o dokładny opis (część, DO jakiego modelu i OD jakiego modelu,rocznik,poj. itp o ile to konieczne). Dodatkowo jeżeli oprócz ceny taka zamiana ma inne zalety lub wady to też warto o nich wspomniec.
Więc ja zaczne:
Charade G101, 91r.
1. Ramiona wycieraczek przednich (nie pióra)
Od: Fiat CC/SC, 2x ramię PRAWE
Opis: wymagają jedynie lekkiego podgięcia, ale nie jest to konieczne
Zalety:cena 15-20zł/szt., standardowe mocowania piór (nie wiem jak u innych ale u mnie były jakieś dziwne)
2. Regulator napięcia
Od: Fiat 126p, polonez, regulator z dwoma wyjściami oznaczonymi 15 i 67
Opis: Z kostki fabrycznego regulatora napięcia wyjmujemy 2 przewody: IG, F. Na ich miejsce wpinamy nowe i łączymy z regulatorem elektronicznym IG ->15 a F->67, regulator musi być przykręcony do masy.
Zalety: cena 13zł
Ja opisałem to w ten sposób ale może ktoś ma pomysł jak opisywać to dokładniej i czytelniej, przecież czasami trzeba umieścić jakiś rysunek lub schemat.
|